IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm ще доставя чипове за моделите на Mercedes и BMW

Компанията очаква да генерира приходи от 4 млрд. долара от автомобилния сектор до 2026 г., които ще нараснат до 9 млрд. долара в края на десетилетието

13:20 | 05.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на полупроводници Qualcomm ще започне да доставя чипове на Mercedes-Benz AG и BMW AG за информационно-развлекателните системи в техните луксозни модели, съобщава Ройтерс.

Qualcomm е водещ доставчик на полупроводници, използвани в смартфони, пазар, който се срина през последната година.

Компанията също така работи с автомобилни производители за захранване на различни функции в превозните средства, от информационно-развлекателни системи до усъвършенствани системи за подпомагане на водача, а приходите ѝ от този пазар са нараснали с 13% през последното тримесечие, въпреки че перспективите ѝ за смартфоните не отговарят на прогнозите на анализаторите.

Qualcomm заяви, че ще доставя на BMW чипове, които ще осигурят работата на гласовите команди в моделите на германския концерн. Отделно, американският концерн ще достави и чипове за следващата версия на моделите на Mercedes от E-Class, които ще бъдат пуснати на пазара в САЩ през 2024 г.

Компанията очаква да генерира приходи от 4 млрд. долара от автомобилния сектор до 2026 г., които ще нараснат до 9 млрд. долара в края на десетилетието, изтъква главният ѝ изпълнителен директор Кристиано Амон в интервю пред Bloomberg в кулоарите на автомобилното изложение IAA в Мюнхен.

Qualcomm обяви в края на 2022 г., че „производството“ ѝ за автомобилния бизнес възлиза на 30 млрд. долара благодарение на продукта Snapdragon Digital Chassis, използван от производителите на автомобили и техните доставчици за асистирана и автономна технология за шофиране, както и за информационно-развлекателни системи и за облачна свързаност.

„Едно от нещата, върху които сме силно фокусирани в компанията, е намирането на нови области за растеж... автомобилостроенето е една от тези области“, изтъква Амон.

Запитан за предстоящото първично публично предлагане (IPO) на базираната във Великобритания Arm Holdings Ltd, собственост на SoftBank Group Corp, Амон изтъква, че не е задължително Qualcomm да участва в листването, „но вярваме, че Arm играе важна роля в екосистемата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още