IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault планира да намали наполовина производствените разходи за електромобили

Френският автомобилен производител също така иска да намали времето за разработка на превозни средства от три на две години

14:06 | 07.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Renault иска да намали наполовина разходите за производство на електрически превозни средства до 2027 г., докато надпреварата за разработване на достъпни автомобили за масовия пазар се ожесточава, пише Bloomberg.

Френският автомобилен производител също така иска да намали времето за разработка на превозни средства от три на две години, става ясно от изявление, в което Renault излага план да направи производствената си база по-конкурентоспособна.

Мерките трябва да намалят производствените разходи за автомобили с двигатели с вътрешно горене с 30% за същия период.

Мерките са част от голяма трансформация в Renault, която тази година промени своя дългогодишен съюз с Nissan Motor Corp. Компанията иска да листне акциите на своето електромобилно подразделение Ampere на борсата през следващата година, стремейки се към оценка от 10 млрд. евро, като Nissan и Mitsubishi потвърдиха значителни инвестиции в този бизнес.

Намаляването с 50% на разходите за производство на електромобили би отбелязало значителна стъпка към успешна конкуренция с китайските производители, които навлизат на европейския пазар с по-евтини модели. Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео ще представи дългоочакваното Renault 5 на цена от 25 хил. евро, което ще се появи през следващата година. Отделно компанията ще пусне новия Twingo, задвижван с батерии, на цена от по-малко от 20 хил. евро, като колата се очаква да дебютира през 2026 г.

Като част от индустриалната промяна, обявена в четвъртък, Renault заяви, че ще произведе и пусне в продажба четири нови модела до 2027 г. в завода си в Бурса, Турция. Компанията е намалила наполовина капиталовите разходи през последните четири години и ще може да представи 12 нови модела през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още