IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault отвръща на китайската заплаха с електрически Twingo за по-малко от 20 хил. евро

Преработеният градски автомобил, представен на събитие за инвеститори в сряда, ще се появи на пазара през 2026 г.

15:46 | 16.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Renault SA ще „подмлади“ Twingo за електрическата епоха като част от по-мащабните си усилия да докаже, че електромобилният бизнес на френската група може да предложи нови модели, задвижвани с батерии, пише Bloomberg.

Преработеният градски автомобил, представен на събитие за инвеститори в сряда, ще се появи на пазара през 2026 г. за по-малко от 20 хил. евро, изпращайки Renault в директна конкуренция с китайските производители за достъпни електрически превозни средства.

Новото Twingo, което пренася популярния дизайн от 90-те години на миналия век в електрическата епоха, ще бъде разработено за две години, което ще позволи на бизнеса за електромобили на Renault Ampere „да демократизира електромобилите в Европа“, изтъква главният изпълнителен директор Лука де Мео. „Искаме да направим електромобилите достъпни и печеливши в тази част на света“, добавя той.

Инвеститорите бяха скептични относно способността на Renault да пусне бързо евтини електромобили на пазара, хвърляйки сянка върху амбицията на Де Мео да листне Ampere на борсата през април или май следващата година. Първоначално компанията искаше да реализира първичното публично предлагане (IPO) тази година, но условията я накара да отложи това.

Представянето на Renault подчертава „силно впечатляващ бизнес“, изтъкват анализатори на Bernstein, добавяйки, че новото Twingo осигурява водеща в класа си ефективност на батерията на по-ниска цена в сравнение с всички конкуренти. „Но ние продължаваме да поставяме под въпрос необходимостта от IPO“, изтъкват анализаторите.

Френският автомобилен производител ще представи през 2024 г. и дългоочакваното Renault 5 — друга класика - на цена от 25 хил. евро, тъй като се опитва да противодейства на плановете на Stellantis NV да заеме дял от масовия сегмент в Европа с нови модели.

Анализаторите на UBS потвърдиха в сряда негативното си мнение за IPO-то на Ampere и заявиха, че оценката на бизнеса може да достигне едва 3 млрд. евро. Въпреки че планът за Ampere е добре оформен, все още няма достатъчно доказателства, че новите електромобили на цена между 20 хил. и 25 хил. евро могат да бъдат успешни и печеливши, пише анализаторът Дейвид Лесне.

Renault ще генерира 2,5 млрд. евро в брой тази година, заяви главният финансов директор на групата Тиери Пиетон. Това ще даде на Renault много гъвкавост по отношение на графика за листването за Ampere, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 5 месеца
не подценявайте renault ... !! ... аз , признавам си , съм скептичен към техните коли , но ... за e-twingo обещават подобрена ефективност на батерията чрез термично управление , според предварителните сметки ще има пробег от 10км за 1кВтч ... ретровизията също ще помогне малко за продажбите ... става интересно ... добре е Поднебесната да бъде подпряна с още 10% мито ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още