IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen преговаря с Renault за разработка на съвместен евтин електромобил

Целта на партньорите е годишно производство от 200 000 до 250 000 автомобила

11:00 | 09.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen AG преговаря с потенциални партньори, включително с френската група Renault, за сътрудничество при разработването на своя електрически автомобил на стойност 20 000 евро, съобщи германският вестник Handelsblatt Петък, цитирайки източници, запознати с темата.

Германският производител на автомобили се интересува от сътрудничество при разработването на платформа, която може да направи превозните средства с батерии достъпни за масовия пазар, информира Ройтерс.

Преговорите с Renault все още са "на много ранен етап" и може да пропаднат, добавят източниците.

Целта на партньорите е годишно производство от 200 000 до 250 000 автомобила, посочва Handelsblatt.

Volkswagen отказа да коментира новината.

Говорител на Renault заяви, че сътрудничеството е необходимо, за да се постигне конкурентоспособност при малките електрически превозни средства.

„Водим редица дискусии, но нищо не е финализирано“, изтъква говорителят.

Европейските производители на автомобили увеличават усилията си да пуснат на пазара по-достъпни електрически превозни средства, тъй като се сблъскват с нарастващата конкуренция в лицето на американския производител на автомобили Tesla и китайските модели.

Средната цена на дребно на електромобил в Европа през първата половина на 2023 г. надхвърля 65 000 евро, показват изчисления на консултантската фирма JATO Dynamics. За същия период средната цена в Китай е малко над 31 000 евро.

Миналия месец Renault обяви пускането на пазара на обновен електрически Twingo, наречено Legend, за по-малко от 20 000 евро, като финансовият директор Тиери Пиетон каза, че целта на групата е да демократизира пазара на електромобили, докато Volkswagen изложи през март подробностите за своя планиран модел с батерия на цена под 5 000 евро, който трябва да се появи на пазара до 2025 г.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Оливер Блуме заяви миналия месец , че компанията все още не е взела решение за производството на автомобила, но той е убеден, че може да го завърши до втората половина на десетилетието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
wart
преди 4 месеца
Добре ,че има Тесла и Китай защото ако не бяха принудени тези цивилизовани св...не щяха да ни продават както досега коли на висока цена --- която те решават , тъй като нямаха конкуренти. От много години милиони хора плащаха скъпо за покупка на кола но изглежда сякаш някои неща ще се променят за мен не е важно кой го е произвел и къде е произведен важното е ,че парите които съм дал да си струват за купената кола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още