IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen вече управлява своята първа изцяло притежавана фабрика за батерии в Китай

Предприятието също така ще започне масово производство на изцяло електрически модели, базирани на платформата MEB, до края на годината

16:47 | 21.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen AG вече притежава изцяло своя първи завод за производство на батерии за електромобили в Китай, който се намира в Хъфей, административния център на провинция Анхуей, съобщава Ройтерс, цитирайки местните власти.

Предприятието Volkswagen Anhui също така ще започне масово производство на изцяло електрически модели, базирани на платформата MEB, до края на 2023 г.

Общата инвестиция в завода за батерии възлиза на 1,5 млрд. юана (208,01 млн. долара), добавят властите.

В началото на ноември германската автомобилна група заяви, че отлага вземането на решение за определяне на конкретна локация за строеж на своята четвърта фабрика за батерии, тъй като търсенето на електрически превозни средства в Европа изостава от очакванията. Volkswagen разглеждаше няколко локации за изграждането на гигафабрика в Източна Европа, след като отложи избора на терен с една година. В списъка с държави изпъкваха Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

До момента германската група е избрала локации за три гигафабрики - Залцгитер (Германия), Валенсия (Испания) и Сейнт Томас (Канада). Тези съоръжения ще разполагат с общ производствен капацитет в размер на 200 гигаватчаса годишно.

Volkswagen се присъедини към група от автомобилни производители и анализатори, които предупредиха, че търсенето на електромобили не се развива според очакванията, като темпът на резервации на електромобили на германската група се забавя до 150 хил. броя в Европа от 300 хил. броя за миналата година.

Поради тази причина компанията залага на Китай, където разходите по производството остават по-ниски от тези на Стария континент. През август стана ясно, че Volkswagen преговаря с китайския стартъп за електрически превозни средства Zhejiang Leapmotor Technology за евентуално сътрудничество. Съвместно предприятие между германците и държавния китайски автомобилен производител FAW Group иска да придобие електромобилна платформа от Leapmotor, която беше представена от разработчика малко преди това. Архитектурата е разработена за производство на леки коли с идеята да се споделя и с други концерни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още