IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще разработи електромобилна платформа с фокус върху пазара в Китай

Групата ще разчита на местни доставчици, за да съкрати времето за разработка и разходите по производство, изтъква шефът на китайския бизнес на VW Ралф Брандщетер

13:08 | 24.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen ще разработи нова платформа за базови електрически превозни средства в Китай и ще използва повече местни компоненти, за да намали разходите, тъй като германската компания се стреми да си върне загубените позиции на най-големия автомобилен пазар в света, информира Ройтерс.

Новата архитектура, известна като A Main Platform, ще бъде направена специално за вкусовете на китайските потребители по отношение на батерията, електрическото задвижване и електрическия мотор, изтъква шефът на групата за Китай Ралф Брандщетер пред журналисти по време на посещение в новия център за разработка и доставка на електромобили в Хъфей.

Китайските купувачи на нови автомобили са по-млади, разбират от технологии и харесват завладяващо цифрово изживяване в своите коли, добавя той.

Базирана на т.нар. модулна матрица за електрическо задвижване (MEB) – настоящата платформа на Volkswagen само за електромобили, която се използва от 2019 г. – новата архитектура ще използва предимно китайски доставчици и трябва да бъде готова за пазара през 2026 г., което означава, че разработката ѝ ще отнеме значително по-малко време спрямо това при предишната платформа.

Компанията заяви, че планира да представи още 10 електрически модела в световен мащаб до 2026 г. и да ускори темпа на пускане на пазара на нови модели от четири години в момента до около 2,5 години, както е характерно за китайските марки.

Китай е много „чувствителен към цените“ пазар и Volkswagen трябваше да оптимизира разходите, изтъква Брандщетер.

„Когато обемът на електромобили се повиши, … важно е да сме печеливши, за да бъдем устойчиви. Затова ние движим технологиите, скоростта и ефективността на разходите", добавя германецът.

Лудгер Льорман, главен технологичен директор на центъра в Хъфей, известен като Volkswagen Group China Technology Company (VCTC), заяви, че компанията е успяла да намали цената на дисплеите за арматурното табло с 37%, след като е преминала към местни доставки.

По-рано тази година Volkswagen отстъпи титлата на най-продаваната автомобилна марка в Китай на BYD на фона на интензивната конкуренция с местните производители на електромобили и липсата на достатъчно богата електрическа гама, с която да се конкурира.

Най-продаваният електромобил на групата, ID.3, се класира на 22-ро място по продажби сред всички електрически модели в Китай тази година, след като големите ценови отстъпки стимулираха месечните му продажби до около 10 хил. броя през юли до октомври от средно 2200 броя на месец през миналата година, става ясно от индустриални данни.

Базови модели

Volkswagen настоява да разшири продуктовата си гама в Китай, за да привлече клиенти по-специално в началния и среден сегмент на електромобилите, като сегашното му предложение е на цена, надвишаваща тази на много китайски конкуренти.

Компанията планира да разработи четири модела на цена между 140 хил. юана (19 400 долара) и 170 хил.  юана на новата платформа, за да се конкурира в сегмент, доминиран в момента от бензинови автомобили, изтъква Брандщетер.

Автомобилите ще бъдат произведени чрез съвместните предприятия на Volkswagen със SAIC и FAW, добавя той.

Volkswagen инвестира около 1 млрд. евро за изграждането на VCTC, който според него ще игра е решаваща роля за неговата „стратегия Китай за Китай“ и в крайна сметка ще разполага с над 2000 души персонал.

Работата на центъра включва координиране на доставките за ранно включване на доставчици и свързване на проектите за развитие на трите съвместни предприятия на Volkswagen в Китай.

„Ще увеличим ефективността на нашите процеси на разработка и ще можем да съкратим времето, необходимо за доставяне на продуктите на китайските клиенти с 30%, като същевременно гарантираме, че отговаряме на техните специфични нужди“, подчертава Брандщетер.

През юли Volkswagen сключи сделка с китайския производител на електромобили Xpeng Inc., за да разшири своята гама от електромобили. В момента два нови модела са в процес на разработка като част от това партньорство, които ще са насочени към потребители от среден клас и ще се произвеждат на платформата на Xpeng от по-старо поколение. Тези модели трябва да бъдат пуснати в продажба през 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още