IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen отлага избора на терен за строежа на четвърта фабрика за батерии

От своя страна чешките власти заявиха, че ще започнат преговори с други инвеститори и няма да чакат повече германската група

22:58 | 01.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн Volkswagen AG отлага вземането на решение за определяне на конкретна локация за строеж на своята четвърта фабрика за батерии, тъй като търсенето на електрически превозни средства в Европа изостава от очакванията, споделя ръководителят на групата Оливер Блуме, цитиран от Ройтерс.

Volkswagen разглеждаше няколко локации за изграждането на гигафабрика в Източна Европа, след като отложи избора на терен с една година. В списъка с държави изпъкваха Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

По-рано тази година обаче групата заяви, че не бърза да вземе решение по въпроса.

Представители на властите в Чехия съобщиха, че ще започнат да предлагат предложеното от тях място за завод на Volkswagen на други потенциални инвеститори, тъй като не могат да си позволят да чакат повече.

До момента германската група е избрала локации за три гигафабрики - Залцгитер (Германия), Валенсия (Испания) и Сейнт Томас (Канада). Тези съоръжения ще разполагат с общ производствен капацитет в размер на 200 гигаватчаса годишно.

„Въз основа на пазарните условия, включително бавното нарастване на пазара на електрически превозни средства с батерии в Европа... засега няма бизнес обосновка за вземане на решение за допълнителни фабрики“, изтъква от своя страна Оливер Блуме.

Той се срещна с представители на чешките власти по-рано тази седмица, тъй като страната настоява за инвестицията, фокусирана върху осигуряването на бъдещето на своя изключително важен автомобилен сектор, докато глобалната индустрия загърбва постепенно изкопаемите горива.

Volkswagen заяви, че остава ангажиран с електрическата мобилност в Skoda Auto, най-големият износител на Чехия и икономически лидер, и изпълнява програма за пускане на нови електрически модели през следващите години.

Премиерът на Чехия Петр Фиала заяви, че страната ще започне да се концентрира върху други проекти. „Не можем да продължим да задържаме земята за този проект“, подчерта Фиала по време на пресконференция.

Министърът на промишлеността Йозеф Сикела изтъкна от своя страна, че се водят разговори с петима инвеститори, като два от тези проекти са в подобен мащаб като плановете на Volkswagen.

Volkswagen се присъедини към група от автомобилни производители и анализатори, които предупредиха миналата седмица, че търсенето на електромобили не се развива според очакванията, като темпът на резервации на електромобили на германската група се забавя до 150 000 броя в Европа от 300 000 броя за миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още