IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Forvia свива разходите за развойна дейност наполовина до 2028 г.

Компанията ще разчита на генеративния изкуствен интелект за управление на планираните автоматизирани производствени съоръжения

12:15 | 19.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френският производител на автомобилни части Forvia планира да съкрати наполовина разходите на своето звено за изследователска и развойна дейност до 2028 г. благодарение главно на генеративния изкуствен интелект (AI), за да се справи с предизвикателствата при електрификацията и азиатската конкуренция в автомобилната индустрия, съобщава Ройтерс.

Седмият по големина доставчик на автомобилно оборудване в света по продажби, създаден след поглъщането на германската Hella от френската група Faurecia, осигурява работа на 157 хил. души в глобален план, включително на повече от 15 хил. инженери и 76 души от звеното за развойна дейност.

„50% (...) е страшно [число] по две причини“, коментира главният изпълнителен директор на Forvia Патрик Колер пред журналисти. "Първо, то е огромно и ще изисква мащабно преструктуриране, но преди всичко, ако не го направите, в рамките на три до пет години, сте вън от играта“, добавя той.

Колер не уточнява дали такава драстична трансформация, каквато представлява предизвикателство по отношение на обучението и набирането на персонал, би означавала съкращения на работни места.

Forvia планира още да разполага с пет напълно автоматизирани завода в рамките на две години спрямо само един в момента в Испания.

„Стремим се до 2025 г. да имаме пет завода, известни като „тъмни фабрики“, без оператори“, споделя още Колер. Терминът произлиза от „тъмни магазини“ – складови търговски пространства в градските центрове, където няма служители.

При тези съоръжения производството е автоматизирано, а поддръжката се извършва от специализиран персонал.

В момента Forvia разполага с 291 индустриални обекта в 40 страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още