IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic се отказа да строи завод за електромобилни батерии в Оклахома

Компанията се позова на „широк набор от фактори“, без да назовава нито един

15:23 | 20.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската компания Panasonic, която доставя батерии за електромобилите на Tesla, няма да изгражда производствено съоръжение в Оклахома, САЩ, съобщава Wall Street Journal.

Panasonic вече строи подобен завод за батерии в Канзас и разглеждаше Оклахома като евентуална дестинация за още едно съоръжение. Японците вече управляват съвместно с Tesla фабрика в Невада.

През април Panasonic сключи споразумение с щатските власти в Оклахома за проучване на строеж на завод на местно ниво. В сряда обаче компанията обяви, че е решила да се откаже от този план. Тя се позовава на „широк набор от фактори“, без да назовава нито един.

Запознати с темата източници споделят, че има разминаване в условията на обекта и потенциалните субсидии.

Panasonic се опитва да се справи с високите разходи при изграждането на завода в Канзас, разчитайки на помощ от средствата, предвидени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на президента Джо Байдън.

По-високите прогнозни разходи в Канзас затрудняват Panasonic да се ангажира с изграждането на друг подобен завод, споделят източници, запознати с плановете на компанията.

Говорителка на Panasonic отказа да коментира разходите около строителната площадка в Канзас. Според концерна целта му да изгради 200 гигаватчаса капацитет за производство на батерии до началото на 2031 г. не се е променила.

Бизнесът с електромобили в САЩ е изправен пред несигурност, тъй като растежът на търсенето се забавя с повече от очакваното. Някои компании междувременно натискат спирачки относно плановете си за разширяване на продажбите на екологични превозни средства, включително General Motors, която отлага откриването на голяма фабрика за електрически пикапи в Мичиган.

През октомври Panasonic понижи прогнозата си за своя бизнес с електромобилни батерии за годишната печалба с 15%, подчертавайки забавянето на пазара на този тип задвижване. По-слабата прогноза на компанията за сегмента с батерии следва подобни предупреждения от няколко автомобилни производители и доставчици, докато големите икономики, включително Китай и Европа, се насочват към по-слаб растеж.

Звеното за производство на батерии страда от забавянето на навлизането на електромобили от висок клас в Северна Америка, обяви Panasonic. Причината е, че IRA доведе до промени в търсенето от страна на потребителите. Компанията допълва, че производството в заводите ѝ в Северна Америка е останало стабилно и записва силни продажби на превозни средства, отговарящи на условията за данъчни кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още