IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият производител на електромобилни батерии в света готви листване в Хонконг

Плановете на CATL предвиждат продажбата да започне в началото на следващата година

12:58 | 22.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на електромобилни батерии Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) проучва потенциално второ листване, този път на борсата в Хонконг, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

По-рано компанията отложи план за продажба на депозитарни разписки в Швейцария. Засега плановете се намират в ранен етап на развитие и остава неясно какъв ще бъде целевия размер на набраните средства от листването, добавят източниците.

Търгуваната на борсата в Шънджън CATL все още може да се откаже от емитираните на акции в Хонконг. Засега е ясно, че плановете предвиждат продажба в началото на следващата година.

Представител на CATL не отговори на молбата за коментар на Bloomberg.

CATL, най-големият производител на батерии за електрически автомобили в света, по-рано тази година се спря на определени кредитори за планираната продажба на депозитарни разписки, от която компанията планираше да набере най-малко 5 млрд. долара.

China International Capital Corp., China Securities International, Goldman Sachs Group Inc. и UBS Group AG са сред банките, които работят по издаването на тези разписки.

Към момента пазарната капитализация на CATL възлиза на около 109 млрд. долара.

Китайските фирми все повече се обръщат към издаване на депозитарни разписки в Европа през последните години, след като трансграничната програма за листване Shanghai-London Stock Connect беше разширена, за да свърже Цюрих и Франкфурт с Шанхай и Шънджън. Пекин обаче замрази одобренията за такива продажби по-рано тази година поради опасения, че значителна част от емисията се поема от китайски инвеститори, които по-късно конвертират ценните книжа в акции на вътрешния пазар, за да спечелят от постоянните ценови разлики.

По-рано тази седмица CATL и европейският автомобилен концерн Stellantis NV обявиха, че планират да създадат фабрика за евтини батерии за електрически превозни средства в Европа. Заводът ще произвежда т.нар. литиево-желязо-фосфатни батерии (LFP), изтъква Stellantis, добавяйки, че не е взето решение за размера на съоръжение или за неговото местоположение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още