IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota отчита рекордно производство и продажби през ноември

Най-големият в света автомобилопроизводител произвежда и продава безпрецедентно количество автомобили през годината, подсигурявайки си лидерството при хибридните коли

12:38 | 27.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Toyota Motor Corp. е напът да запази титлата си на най-продаван автомобилопроизводител, побеждавайки Volkswagen AG за четвърта поредна година благодарение на стабилното търсене в Северна Америка и Европа, което помогна на продажбите и производството да стигнат нови рекорди през ноември.

Международните продажби – включително тези на подразделенията Hino Motors Ltd. и Daihatsu Motor Co. – са се увеличили с 12% спрямо година по-рано до 986 262 броя, най-много за месец ноември, съобщиха от компанията в сряда. Международното производство е достигнало абсолютен връх от 1 067 446 броя.

Най-големият в света автомобилопроизводител произвежда и продава безпрецедентно количество автомобили през годината, подсигурявайки си лидерството при хибридните коли, докато продължава изпълнението на плановете за масово производство на електромобили в опит да настигне Tesla и китайската BYD.

Миналата седмица Toyota бе вкарана в разрастващ се скандал, след като разследване установи, че от Daihatsu са манипулирали данни за безопасност при сблъсък още от 1989 г. В Daihatsu ще прекратят операциите до края на януари и ще компенсират партньорите си за причинените загуби, посочиха от компанията по-рано през седмицата.

Миналата година Toyota бе застигната от различен скандал заради друго подразделение – Hino, заради фалшифицирани данни за емисии.

Засега все още не е ясно колко ще струва последния скандал, що се отнася до производство, пари и потребителско доверие. Daihatsu произвежда коли и части за Mazda Motor Corp., Subaru Corp. и редица други водещи марки.

Независими разследващи предупредиха, че редица коли с марките Тoyota и Daihatsu ще трябва да преминат проверки на безопасността отново, за да бъдат сертифицирани, а някои модели може дори да бъдат спрени от движение.

Продажбите на Toyota в Китай също отчитат ръст от 17% до 164 524 броя, а производството се покачва с 14%.

Междувременно, докато BYD е напът да изпревари Tesla като най-продаван производител на електромобили, хибридите стават все по-популярни в Япония. Те се очаква да изпреварят всички останали начини за задвижване, включително двигателите с вътрешно горене и дизеловите двигатели, при регистрираните нови пътнически автомобили до края на годината, по данни на Bloomberg Intelligence. Очакванията са да стигнат над половината от продажбите през 2024 г.

От Toyota посочват, че продажбите на хибриди се увеличават с 52% през ноември, докато продажбите на коли с електрически батерии са се увеличили с 227%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 27.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още