IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nidec очаква вълна от загуби на китайския пазар на електромобили заради ценовата война

Клиентите и конкурентите на компанията са „на червено“, предупреждава съоснователят на Nidec Шигенобу Нагамори

22:35 | 24.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Съоснователят, председател и главен изпълнителен директор на Nidec Шигенобу Нагамори. Снимка: Bloomberg L.P.
Съоснователят, председател и главен изпълнителен директор на Nidec Шигенобу Нагамори. Снимка: Bloomberg L.P.

Доставчикът на Tesla Inc. и производител на двигатели Nidec Corp. понижи насоките си за оперативната печалба за цялата година с почти 20% заради това, което неговият председател определи като „червен океан“ на пазара на електрически превозни средства в Китай.

Цените на превозните средства с батерии продължават да падат поради ожесточената конкуренция в Китай, където се произвеждат повече от половината електромобили в света, което заплашва механизма за пазарно определяне на цените, предупреждава съоснователят на Nidec Шигенобу Нагамори, цитиран от Bloomberg.

„Колкото повече ги понижаваме, толкова повече нарастват загубите ни“, изтъка той по време на конференция за финансовото представяне на компанията. „Нашите клиенти и нашите конкуренти са на червено“, добавя Нагамори.

Базираният в Киото производител на двигатели заяви, че вероятно ще отчете разходи за преструктуриране от около 45 млрд. йени (300 млн. долара) през текущото тримесечие, както и да намали разходите и да ограничи нерентабилните поръчки. За да се бори с конкуренцията в лицето на други доставчици, Nidec също ще трябва да локализира разработването на продукти и да се съсредоточи върху технологии с по-висок марж, подчертава Нагамори.

Кумулативно, тези разходи свиват очакваната оперативна печалба на компанията за фискалната година, приключваща в края на март, до 180 млрд. йени, което е спад от предишна прогноза за 220 млрд. йени.

Nidec, която също снабдява Apple Inc., изпитва затруднения, след като години наред растеше чрез агресивни придобивания под ръководството на Нагамори. Концернът се бори с продължително слабо търсене, съчетано с възхода на нови конкуренти, които оказват натиск върху маржовете.

Несигурността около ръководството също натежава върху компанията, от която си тръгна и избраният от Нагамори наследник Джун Секи през 2022 г. Липсата на последователно управление забави усилията на компанията да премести фокуса си към по-малки електрически двигатели и към по-рентабилни твърди дискове в центровете за данни и сървърите.

79-годишният Нагамори, който по-рано каза, че е готов да похарчи милиарди долари за придобивания, за да достигне целта за приходи от продажби от 10 трлн. йени до март 2031 г., заяви, че ще обяви новия си наследник следващия месец.

Секи, бивш изпълнителен директор на Nissan Motor Co., сега е главен стратегически директор, отговарящ за електрическата мобилност в тайванската Foxconn.

Nidec, чиито акции поевтиняха с 22% през последната година, посочва, че ще изкупи обратно акции на стойност 11 млрд. йени до 24 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още