IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota замразява доставките на 10 модела заради сертифицирането

Нередности при тестовете на дизелови двигатели на звеното Toyota Industries хвърлят сянка върху качеството и безопасността в рамките на японската група

12:28 | 29.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската автомобилна група Toyota Motor Corp. временно ще спре доставките на 10 модела превозни средства, след като доставчикът Toyota Industries Corp. разкри проблеми със сертифицирането на някои дизелови двигатели, съобщава Ройтерс.

Разследваща комисия е открила нередности по време на тестване на мощността на агрегатите, използващи компютърни модули, които работят със софтуер, различаващ се от софтуера, използван за масовото производство, посочва японският автомобилен производител.

Проблемът със сертифицирането е поредният, който засяга Toyota, след като преди това дъщерното ѝ дружество Daihatsu Motor Co. обяви, че повечето от неговите превозни средства не са били правилно тествани за безопасност при сблъсък и че автомобилният производител е манипулирал резултатите от тестовете, датиращи от 1989 г. В резултат на това Daihatsu спря доставките и производството поне до февруари.

Случаите на неправомерно поведение „могат да навредят на Toyota Industries и на групата Toyota като цяло“, изтъква анализаторът на Bloomberg Intelligence Тацуо Йошида.

Разследващата комисия е открила нередности по време на тестване на мощността на три модела двигатели. Общо 10 модела автомобили използват двигателите в световен мащаб, включително шест в Япония. Сред тях са Land Cruiser Prado, Land Cruiser 300, Fortuner и Hilux.

Първоначално комисията започва да разследва Toyota Industries заради сертифициране, свързано с двигатели, използвани в мотокари. Последните заключения отразяват разширения обхват на оценката.

Нередностите са възникнали, „за да се избегне забавяне на масовото производство“, коментира Хироши Иноуе, председател на Специалната разследваща комисия, по време на брифинг, добавяйки, че „отговорността е на висшето ръководство“.

Президентът на Toyota Industries Коичи Ито посочва, че „не комуникирахме достатъчно с Toyota Motor по отношение на тестовия процес“, след като поръчките се увеличиха от 2017 г. Той заяви, че ще се стреми да възстанови комуникациите с компанията майка. Въздействието на скандала върху приходите в момента не може да се определи, добавя Ито.

Министерството на транспорта на Япония ще започне проверки на място във вторник.

„В бъдеще ще участваме във всички дейности в цялата компания, за да помогнем за възстановяването на Toyota Industries и да прегледаме ситуацията, за да гарантираме, че безопасността и качеството са най-важните приоритети“, изтъква Toyota относно разследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още