IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aston Martin отново е в търсене на главен изпълнителен директор

Изпълнителният председател Лорънс Строл се е свързал с настоящи и бивши ръководители на други производители на луксозни коли, за да провери дали имат интерес

16:39 | 06.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Aston Martin Lagonda Global Holdings провежда интервюта с кандидати за поста на главен изпълнителен директор – това ще е четвърти човек на позицията за също толкова години. Британският производител изглежда иска да смени досегашния си шеф - 77-годишния Амедео Фелиса, съобщава Bloomberg.

Изпълнителният председател Лорънс Строл се е свързал с настоящи и бивши ръководители на други производители на луксозни коли, за да провери дали имат интерес към позицията, съобщават хора, запознати с въпроса, пожелали анонимност.

Говорител на Aston Martin е отказал коментар.

Акциите на компанията поевтиняват с 4,5% минути преди 16 ч. българско време на борсата в Лондон. Книжата изтриват 54% от стойността си от края на юли насам.

Строл избра Фелиса за главен изпълнителен директор през май 2022 г., сменяйки на поста бившия шеф на Mercedes-AMG Тобиас Мьорс, който прекара по-малко от две години на позицията. Предшественикът му Анди Палмър пък напусна само месеци след като Строл спаси компанията в началото на 2020 г.

Търсенето на Aston Martin като цяло не е изненада, като се има предвид, че Фелиса – който преди това бе пенсиониран от Ferrari NV през 2006 г. – винаги е бил „временно решение“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Майкъл Дийн.

Производителят на коли, станали синоним на образа на Джеймс Бонд, многократно набира допълнително капитал, откакто Строл стана най-голям акционер преди четири години. Саудитският Обществен инвестиционен фонд, китайската Zhejiang Geely Holding Group и производителят на електромобили Lucid Group също са с дялове в компанията от средата на 2022 г. насам.

През ноември Aston Martin предупреди, че очаква да произведе по-малко коли спрямо предишните си прогнози за цялата година заради проблеми с веригата на доставки, които засегнаха новия модел DB12.

Фелиса бе в борда на Aston Martin, когато Строл се оказа в нужда от главен изпълнителен директор, който да наследи Мьорс. Последният пък напусна в разгара на проблемите на компанията с пускането на суперколата Valkyrie.

Преди това Фелиса прекара 26 години във Ferrari, като през последните осем бе главен изпълнителен директор, приключвайки кариерата си през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още