IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия се опитва да привлече BYD за втори завод на компанията в Европа

Китайската компания през декември потвърди, че ще изгради първия си завод в Унгария

16:31 | 27.02.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италианското правителство е влязло в контакт с китайската BYD като част от усилията на страната да привлече втори производител на автомобили след Fiat на Stellantis, съобщава Bloomberg.

„Имаме някои контакти, за да обсъдим това“, заяви Майкъл Шу, управляващ директор на BYD Europe, в интервю по време на автомобилното изложение в Женева. Нуждата от втори завод в Европа „зависи от продажбите ни – сега постигаме много добър напредък“.

Правителството на премиера Джорджа Мелони планира да привлече нов голям производител в Италия, след като Stellantis сигнализира, че може да премести част от производството си в страни с по-ниски разходи. Производителите са под натиск да станат по-ефективни в прехода към електрически автомобили, тъй като цените им все още са по-високи от тези на колите с двигател с вътрешно горене.

BYD, която задмина Tesla като най-големия производител на електрически автомобили в света миналата година, през декември потвърди, че ще изгради завод в Унгария, за да помогне да подсили продажбите в региона. Компанията се фокусира върху Унгария и е твърде рано да каже кога и дали ще бъде взето решение за втори обект, каза Шу.

Представител на правителството за министерството на индустрията е отказал коментар по обсъжданията с BYD.

Министърът на индустрията Адолфо Урсо каза този месеца, че страната „подкрепя пристигането“ на втори производител, наричайки това „проект, върху който работи от месеци със значими разговори с чуждестранни партньори“.

Ходът повиши перспективата за още един конкурент на местните производители на автомобили в Европа, особено за Volkswagen, Stellantis и Renault, които обслужват конкурентния сегмент на масовия пазар.

Инвестицията на BYD в Унгария бива реализирана няколко месеца след като Европейският съюз обяви разследване на държавните субсидии за китайските производители на електромобили и може да помогне на компанията да избегне всякакви допълнителни вносни мита. Производителят сътрудничи на разследването, каза Шу.

„Имаме силни продукти и технологии и гъвкавост при управление на веригата за доставки“, каза той. „Въз основа на факти не мисля“, че успехът на компанията в Европа „се дължи на субсидии“, допълни още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 1 месец
Италианците не щат вече да са в един пояс и един път с китайците, ама не им пречи да се опитват да привличат BYD да им строи завод. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още