IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срутването на мост в Балтимор ще наруши веригата на доставки на автомобили в САЩ

Ford и General Motors са принудени да пренасочат товари с превозни средства, за да избегнат мястото на инцидента

22:29 | 26.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Веригата за доставки на автомобили в САЩ ще бъде прекъсната от срутването на моста „Франсис Скот Кий“ в Балтимор, нанасяйки нов удар на американската автомобилна екосистема, която все още се възстановява от неуспехите, свързани с пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

„Това е голямо пристанище с голям поток през него, така че ще окаже влияние“, изтъква Джон Лоулър, главен финансов директор на Ford Motor Co. „Ще работим върху решения за заобикаляне на маршрута. Ще трябва да насочим части към други пристанища по източното крайбрежие или другаде в страната“, добавя той.

General Motors Co. също казва, че работи за пренасочване на натоварени с превозни средства кораби, дошли през пристанището на Балтимор, което сега е затворено, тъй като властите провеждат издирване и спасяване на падналите от моста. GM изтъква, че очаква „минимално въздействие“ от затварянето на пристанището.

Запасите от нови автомобили се възстановяват след продължителния недостиг на полупроводници и други основни части по време на пандемичните 2020-2021 г. Кризата с доставките разкри уязвимостите в автомобилната индустрия на САЩ, която разчиташе на т.нар. верига на доставки „точно навреме“, която може да бъде нарушена чрез прекъсване на производството.

Investor.bg припомня, че товарен кораб се блъсна в подпорен стълб на моста при Балтимор, събаряйки цялата конструкция. Мостът „Франсис Скот Кий“ е дълъг 2,5 км и е открит през 1977 г. Изграждането му е струвало 100 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още