IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla предлага безплатен пробен период на системата за подпомагане на водача в САЩ

Софтуерът за асистирано шофиране губи популярност сред потребителите напоследък, изтъква наблюдател на компанията

12:19 | 26.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически автомобили Tesla ще предложи на клиентите в САЩ едномесечен безплатен пробен период на своята технология за подпомагане на водача, Full Self-Driving (FSD), съобщава Ройтерс, цитирайки главния изпълнителен директор Илон Мъск. Това е поредният сигнал за намаляващото търсене и ценовата конкуренция, които оказват натиск върху продажбите и маржовете на компанията.

Мъск отдавна рекламира софтуера за асистирано шофиране на цена от 12 хил. долара като потенциален генератор на печалба за компанията, но не успя да изпълни обещанието си за постигане на напълно автономно управление на фона на регулаторния и правен контрол върху безопасността и маркетинга на Tesla.

„Всички автомобили в САЩ, които предлагат FSD, ще бъдат активирани за едномесечен пробен период тази седмица“, изтъква Мъск в публикация в социалната платформа X.

Той също така е информирал служителите на Tesla да направят демонстрации на FSD пред потенциални клиенти и собственици на обслужвани превозни средства, става ясно от два имейла, потвърдени от източник, пожелал да запази анонимност.

Трой Теслайк, един от следящите отблизо развитието на технологиите на Tesla, казва, че „степента на приемане на FSD“ намалява в Северна Америка, като около 14% от клиентите на Tesla са закупили пакета през третото тримесечие на 2022 г., което е спад от рекордните 53% през третото тримесечие на 2019 г.

Маржовете на Tesla са засегнати от ценовата война с конкуренти, започнала преди повече от година. Освен това през януари компанията предупреди за „забележимо по-нисък“ ръст на доставките през тази година, тъй като се фокусира върху производството на своето следващо поколение електрически модели.

„Комбинацията от значителни намаления на цените на превозните средства и драстично по-ниския темп на закупуване на FSD навреди сериозно на маржовете на Tesla“, изтъква анализаторът Сам Абуелсамид от Guidehouse Insights. Опитът да се обърне внимание на възможностите на FSD е поредният от дългогодишната поредица от коментари на Мъск в края на тримесечието, предназначени да стимулират доставките и приходите, добавя той.

Софтуерът FSD, за който Tesla казва, че не прави превозните си средства автономни и изисква активно наблюдение от страна на водача, също се предлага при абонамент от 199 долара на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още