IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай записва най-бавния темп на растеж на продажбите на електромобили от година

Общите продажби на пазара се увеличават с 5,7% до 1,71 млн. превозни средства

21:31 | 09.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на електрически пътнически превозни средства в Китай са нараснали с 10,5% през март спрямо същия месец на предходната година, показват индустриални данни, тъй като автомобилните производители, водени от BYD, задълбочиха отстъпките и предложиха финансови инструменти за увеличаване на продажбите, предава Ройтерс.

За тримесечието януари-март продажбите възлизат на общо 1,03 милиона електрически коли, което представлява увеличение от 14,7% на годишна база и най-бавният тримесечен ръст от второто тримесечие на 2023 г., показват данните на Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA).

Превозните средства, използващи нов вид енергия (NEV), включително изцяло електрическите модели и плъгин хибридите, представляват 41,5% от общите продажби на леки коли през март, които са скочили с 5,7% до 1,71 млн. автомобила.

Властите се присъединиха към производителите на автомобили в опитите си да убедят потребителите да купуват автомобили, за да помогнат за бързото  рестартиране на мудната икономика. Инициативите включват преразглеждане на заемите с цел насърчаване на замяната на автомобили и премахване на определени от правителството минимални първоначални вноски за покупки на нови коли.

BYD, който отстъпи титлата за най-продаван електромобилен концерн на Tesla през първото тримесечие, понижи началните цени за девет модела, включително четири под премиум марката Denza.

Председателят на BYD Уан Чуанфу прогнозира спад на маржа на печалбата през тази година, тъй като ценовата война се засилва, но заяви, че автомобилният производител ще осигури стабилна рентабилност чрез подобряване на продажбите. Тази година BYD се стреми към ръст на продажбите от 20%.

Маржовете на печалбата на автомобилния сектор са паднали до 4,3% от 8,7% през 2015 г., изтъква CPCA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още