IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault компенсира охладеното търсене с по-високи цени и дисциплина при разходите

Приходите на групата през първото тримесечие се повишават леко до 11,7 млрд. евро

10:39 | 23.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френската автомобилна група Renault SA се възползва от стабилните цени и дисциплина на разходите по отношение на своята моделна гама като електрическия Megane E-Tech, компенсирайки по този начин охлаждащите се продажби на електромобили в глобален план, съобщава Ройтерс.

„Придържаме се към политика на стабилни цени“, изтъква главният финансов директор Тиери Пиетон по време на брифинг. „Успяхме да намалим разходите значително – новите ни модели са с по-висок марж и на по-ниска цена за нашите клиенти“, добавя той.

Производителят залага на поредица от 10 нови продукта, които ще се появят на пазара тази година, включително на изцяло електрическия Renault 5 на стойност 25 000 евро, които ще помогнат на компанията да привлече повече клиенти в момент, когато някои по-големи съперници, включително Volkswagen AG, изпитват затруднения.

През март продажбите на изцяло електрически автомобили в Европа се сринаха с 11% на фона на по-високите лихви, по-слабия икономически растеж и постепенното премахване на щедрите субсидии.

Трудната среда накара главния изпълнителен директор на Renault Лука де Мео да се откаже по-рано тази година от плановете си за първично публично предлагане (IPO) на електромобилния бизнес на компания, известен като Ampere, поради насрещните ветрове, които включват честите намаления на цените на Tesla Inc. и растящата конкуренция от страна на китайските производители.

„Пазарът на електромобили не се разширява толкова бързо, колкото се очакваше преди две години, но все още расте“, каза Пиетон пред журналисти.

Renault, която разхлаби връзките си с дългогодишния японски партньор Nissan Motor Co. миналата година, води преговори с конкуренти, включително с Volkswagen, за споделяне на разходите за разработване на платформа за по-достъпни електромобили.

„Няма конкретни новини“ относно преговорите с Volkswagen, „но ние оставаме отворени за партньорство“ за платформата, подчертава Пиетон.

Автомобилният производител също така обединява своите активи, свързани с коли с двигатели с вътрешно горене, с китайската Zhejiang Geely Holding Co.

Приходите на групата през първото тримесечие са се повишили леко до 11,7 млрд. евро, надхвърляйки прогнозите на анализаторите за 11,4 млрд. евро. Renault потвърди перспективите си за годината.

Акциите на концерна поскъпнаха с 43% през последните 12 месеца, осигурявайки на компанията пазарна стойност от 14 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още