IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors повиши прогнозата си за печалба, подкрепен от силното търсене на пикапи

Концернът свива разходите за своя бизнес роботаксита Cruise

22:01 | 23.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

General Motors Co. очаква по-голяма печалба тази година след силното първо тримесечие, като стабилните продажби на пикапи в САЩ накараха автомобилния производител да повиши насоките за 2024 г. с 500 млн. долара, съобщава Bloomberg.

GM е увеличил приходите си с около 3 млрд. долара през последното тримесечие, надминавайки прогнозите на Wall Street, тъй като средната цена на превозното средство е останала стабилна спрямо почти рекордните ценови нива преди година. Това помогна на концерна да засенчи медианните оценки на анализатори относно тримесечната печалба.

„През последните 24 месеца растем с годишен темп от 15%“, изтъкна главният финансов директор на GM Пол Джейкъбсън пред журналисти. „Това ни даде увереността да повишим насоките за цялата година“, добавя той.

Акциите на автопроизводителя поскъпват с 20% от началото на годината.

Стабилното търсене на пикапи и SUV модели на американския пазар напълно компенсира по-слабото представяне на други места. GM продължава да изпитва трудности в Китай, където местните конкуренти печелят все по-голям дял спрямо американските и европейските компании.

GM увеличава приходите през тримесечието до 43 млрд. долара, като печалбата е генерирана изцяло в Северна Америка. Печалбата на акция расте до 2,62 долара на акция спрямо 2,21 долара преди година и надминава очакванията на анализаторите за 2,12 долара на акция.

Основният двигател е ръстът в продажбите на пикапи, особено на най-скъпите тежкотоварни пикапи. Средноразмерните пикапи Chevrolet Colorado и GMC Canyon се продават добре, като GM също така демонстрира подновен успех при базовите SUV-ове като Chevrolet Trax.

Част от растежа може да се дължи на възстановяването на запасите. GM добавя 77 хил. превозни средства към запасите си в САЩ, което е ръст от 17% спрямо края на 2023 г.

В писмо до акционерите главният изпълнителен директор на GM Мари Бара казва, че компанията продължава да разширява производството на батерии за електрически превозни средства. Тя посочва, че намаляващите разходи за суровини помагат за генериране на печалби от тези превозни средства.

Целеви запаси

Джейкъбсън каза, че запасите на GM покриват 63 дни, което е точката, към която компанията се насочва през пролетния сезон на продажбите. Според него GM продължава да отчита силни продажби на дребно за своите по-скъпи модели, което подкрепя резултатите през първото тримесечие.

Сега компанията очаква до 14,5 млрд. долара коригирана печалба преди лихви и данъци за цялата година.

„Нашите потребители са забележително устойчиви в тази среда с високи лихвени проценти“, подчертава Джейкъбсън. „Смятаме, че можем да продължим да се представяме добре“.

Въпреки че бизнесът на компанията в САЩ продължава да расте, GM изпитва трудности в международен план. Базираната в Детройт компания е на загуба от около 100 млн. долара в Китай, който някога генерираше 2 млрд. долара годишна печалба. GM все пак печели на други пазари, но значително по-малко, отколкото през първото тримесечие на 2023 г.

Джейкъбсън казва, че GM очаква да загуби пари в Китай, след като предприе действия за намаляване на запасите през тримесечието. Пазарният дял на компанията спада от 9,1% на 7,9%. Според финансовия директор представянето трябва да се подобри занапред.

GM междувременно заделя по-малко пари за своето звено за роботаксита Cruise. Компанията похарчи 3,4 млрд. долара за този бизнес миналата година, преди да освободи една четвърт от персонала и да спре превозните средства от обществените пътища. Бизнесът е струвал на GM 400 млн. долара през тримесечието, което означава, че ако компанията поддържа този темп, тя ще похарчи 1,6 млрд. долара за Cruise през цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още