IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors се опитва да излезе от сянката на Tesla

Компанията ще трябва да убеди инвеститорите, че няма да изостава повече от своите конкуренти тази година въпреки продължаващите предизвикателства

20:20 | 29.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на General Motors Co. Мари Бара ще се изправи пред предизвикателството да убеди инвеститорите във вторник, че автомобилен производител номер 1 в САЩ няма да остане в същата бавна лента тази година спрямо Tesla Inc. и други конкуренти, пише Ройтерс.

Предупреждението на Tesla от миналата седмица, че се очаква тази година да бъде заложник на бавен растеж и продължаващ ценови натиск, вече натежава върху акциите на автомобилните производители.

GM понижи своите насоки за печалбата за 2023 г. и каза на инвеститорите, че новият договор със синдиката United Auto Workers (UAW) ще добави 9,3 млрд. долара към общите разходи.

Обратно изкупуване на акции за 10 млрд. долара и 33-процентното увеличение на дивидента, обявени в края на ноември, вдигнаха цената на акциите на компанията спрямо тригодишното им дъно. Но оттогава книжата на GM са поевтинели с около 19% и остават на това ниво през новата година.

Прогнозата на Бара за растеж в Северна Америка и Китай, двата основни пазара на GM, ще бъде само един вот въпросите, които ще се разискват във вторник. Анализаторите очакват едноцифрен процентен растеж на търсенето на автомобили в САЩ и увеличение на натиска върху цените.

В Китай продажбите на GM паднаха с 8,9% през 2023 г., като търсенето на марките Buick и Chevrolet се понижи съответно с близо 20% и 15%, тъй като местните китайски производители на автомобили засилват своето присъствие.

Анализаторите ще се съсредоточат и върху перспективите за електрическите превозни средства и технологичните залози на GM.

Компанията разкри миналата седмица, че звеното ѝ роботиксита, Cruise, е обект на разследване от правосъдните органи на САЩ, Комисията по ценните книжа и борси и други регулатори. Cruise спря работа, след като една от колите на подразделението беше замесена в инцидент с пешеходец в Сан Франциско.

Бара каза, че технологията на Cruise може да генерира 50 млрд. долара приходи годишно до 2030 г., но усилията на звеното да разшири своя бизнес остават несигурни.

Растежът при търсенето на електромобили в САЩ междувременно показва признаци на забавяне. Ford намали производството на своя електрически пикап F-150 Lightning до една смяна и добави смяна на производството във фабрика, която произвежда SUV-а Bronco, оборудван с двигател с вътрешно горене.

Въпреки несигурните пазарни перспективи, GM се опитва да ускори доставките на новото си поколение електромобили в Северна Америка, след като миналата година се сблъска с производствените затруднения.

GM продаде само 12 859 от своите електромобили, базирани на платформата Ultium, през 2023 г.

Бара заяви на инвеститорите през октомври, че производството на автомобили Ultium се е увеличило повече от два пъти през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 3 месеца
батерията и задвижването ultium не е най-доброто , на което са способни ... от там им идват проблемите ... попретупали са си работата ... спряха си електрическият бестселър bolt EV и сувчето bolt EUV , по-скоро изчерпаха предвиденият обем за производство ... за да жънат от друга нива , ама там греда ... май ще трябва в движение да направят преоценка на приоритетите ... гадничко е когато не се случва каквото си намислил и трябва да си гъвкав ... ще се справят , все пак не са ВАЗ ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още