IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors влага 1,4 млрд. долара в производството на електромобили в Бразилия

Страната има потенциал да стане третият по големина пазар за електромобили в света, изтъква местен представител на компанията

12:23 | 25.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

General Motors Co. планира да инвестира 7 млрд. реала (1,4 млрд. долара) в Бразилия през следващите пет години, тъй като американският автомобилен концерн се стреми да ускори производството на електрически превозни средства в южноамериканската страна, която все още бавно възприема този тип задвижване, съобщава Bloomberg.

Компанията е първата от традиционните производители на автомобили, действащи в Бразилия, която обяви инвестиции, откакто правителството на президента Луис Инасиу Лула да Силва въведе нови насоки за местния автомобилен сектор през декември. Конкурентите Volkswagen AG и Stellantis NV също се очаква да обявят нови инвестиционни планове за Бразилия тази година.

Програмата за зелена мобилност и иновации на правителството, наречена Mover, включва изисквания за устойчивост на автопарка и данъчни стимули за компании, които инвестират в декарбонизация и производство на нови технологии. Това е част от по-широките усилия на Лула за насърчаване на зеления преход в най-голямата икономика в Латинска Америка.

„Нашите инвестиции в Бразилия са фокусирани върху устойчивостта“, подчертава Фабио Руа, вицепрезидент на GM за Южна Америка, по време на пресконференция в страната, където обяви плановете на компанията след среща с Лула. „Нашето бъдеще е изцяло електрическо“, изтъква още Руа.

GM е един от малкото автомобилни производители, които изразиха скептицизъм относно технологиите, използвани в Бразилия, където повечето шофьори залагат на горивна смес между бензин и етанол. Това накара страната да се дистанцира от глобалния ангажимент към електрификация на леките коли.

Но дискусиите с правителството дадоха на GM правна сигурност за това как ще работи програмата Mover, както и яснотата, че администрацията на Лула е ангажирана с фискална отговорност, посочва още Руа.

„Ние сме силно позитивни, много развълнувани от перспективите, които се откриха пред GM след разговора, който проведохме с президента Лула“, изтъква още той.

GM завърши 2023 г. на трето място в Бразилия по продажби  на автомобили с 15% дял, става ясно от данни на Fenabrave, асоциацията на автомобилните дилъри в страната. Пред компанията се нареждат Fiat и Volkswagen.

Американският концерн, който заяви, че иска да постигне въглеродна неутралност до 2040 г., планира да възпроизведе глобалния си фокус върху електромобилите в Бразилия, където електрическите модели представляват по-малко от 0,5% от пазара през юни, изтъква Бразилската асоциация на производителите на автомобили.

„Бразилия има потенциала да стане третият по големина пазар за електромобили в света“, посочва Руа в интервю за Bloomberg от юли 2023 г.  

GM все още изпитва известни съмнения относно въздействието, което ще има програмата Mover, но планира да тества бразилския пазар, за да види колко бързо потребителите ще приемат тези технологии, коментира още Руа.

Сантяго Чаморо, президент на компанията за Южна Америка, обяви миналата година, че електрическите превозни средства, произведени в Бразилия, могат да се изнасят и в други страни.

Преди това имаше известни търкания между GM и нейните служители в Бразилия, след като компанията се опита да съкрати приблизително 1200 работни места в три фабрики в щата Сао Пауло, като се позова на спада в продажбите и износа. В отговор работниците започнаха безсрочна стачка, докато през ноември GM не отмени плановете си за съкращения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още