IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis ще пусне в Бразилия електрически коли с етанол

Моделите комбинират задвижване с електричество и етанол и ще се конкурират с популярните в страната коли, работещи с бензин и етанол

22:39 | 01.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Stellantis NV планира да започне да произвежда в Бразилия хибридни превозни средства, задвижвани с етанол и електричество, до 2024 г., в опит да излезе напред в надпреварата на пазара на екологични автомобили в най-голямата икономика в Латинска Америка, съобщава Bloomberg.

Един от най-големите автомобилни производители в света разполага с три прототипа, комбиниращи електричество и етанол и с един изцяло електрически модел, споделя Антонио Филоза, президент на групата за Южна Америка. Около 60% от продажбите на Stellantis до 2030 г. трябва да представляват превозни средства, оборудвани с хибридната технология, използваща биогорива, добавя той.

„Бразилия има голям автомобилен пазар, гъвкавост, която никой не притежава и която трябва да се използва“, посочва Филоза. „Имаме множество технологии и внасяме малко компоненти. С това ще имаме по-голяма конкурентоспособност“, допълва той.

Глобалните производители на автомобили се надпреварват относно това кой първи ще предложи решение, което съчетава етанол и електричество, по пътищата в Бразилия. Германската автомобилна група Volkswagen планира да представи общо 15 електрически и хибридни автомобила до 2025 г.

Електромобилните технологии ще трябва да се конкурират с коли с биогорива, които се задвижват чрез смеси от бензин и етанол – особено популярно решени в Бразилия.

Продажбите на хибридни и изцяло електрически превозни средства в Бразилия представляват едва 2,5% от общото търсене за миналата година, изтъква лобистката група в сектора Anfavea. Очаква се технологиите да достигнат 7% от продажбите на леки превозни средства до 2030 г., което е много по-ниско ниво от очакваното средно равнище за света от 37%, изчислява Bright Consulting. 

Миналата седмица Stellantis отчете ръст на приходите и оперативната печалба за първото полугодие, като главният изпълнителен директор на автомобилния производител Карлос Таварес каза, че компанията ще трябва да ускори намаляването на разходите, за да запази рентабилността на фона на ценовата война в индустрията.

Малко преди това компанията предупреди, че очаква недостигът на полупроводници да се задълбочи отново поради нарастващото търсене на електрически превозни средства във време на повишен геополитически риск, което прави настоящия период на облекчение временен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още