IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етанолът се оказа по-вредно гориво от обикновения бензин

Производителите на етанол и петролните компании имат нова причина за спор, но забравят най-големия си враг - електромобилите

17:01 | 16.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въглеродната интензивност на етанола, произведен от царевица, е с 24% по-висока от тази на обикновения бензин, сочи доклад на Националната академия на науките на САЩ. Проучването показва, че за производството на биогоривото се изисква все повече царевица, което увеличава засадените площи с растението и използването на повече химически торове за отглеждането на царевицата.

В допълнение производството на етанол увеличава цената на царевицата с 30%, пише още в анализа.

Ройтерс отбелязва, че проучването е в противоречие с анализи на американското Министерство на селското стопанство от 2019 година, което посочва, че биогоривата - от царевица и други земеделски култури, са достатъчно зелени и отоговарят на целите за декарбонизация.

Пред агенцията председателят на Асоциацията на биогоривата Джеф Купър нарече този доклад "напълно измислен и погрешен", а авторите, сред които и учени от Университета в Усконсин, са използвали "подбрани факти".

Този доклад е поредната причина за спорове между производителите на етанол и петролните компании. Но въвлечени в битката помежду си, те забравят основния си враг - електромобилите, пише още Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън изглежда фокусиран в електрическата мобилност и реализацията на плановете му ще остави в миналото и двете форми на горива - конвенционалните бензини и етанола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
грях спрямо земята е да се горят плодовете и ... възмездие неминуемо ще има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още