IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След силен отчет General Motors обяви по-високи насоки за печалбата за 2024 г.

За текущата година компанията очаква коригирана печалба в диапазона от 12 до 14 млрд. долара, което е повече от отчетените през 2023 г. 12,4 млрд. долара

16:12 | 30.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Отчетът на General Motors Co. надмина прогнозите на анализаторите за четвъртото тримесечие, като сега американският автомобилен концерн очаква печалбата за тази година да нарасне поради стабилните продажби в САЩ, въпреки че все още може да не достигне рекордните нива, поставени преди две години, пише Bloomberg.

Базираният в Детройт производител обяви, че коригираната му печалба преди лихвите и данъците за 2023 г. достига 12,4 млрд. долара, което е в горния край на прогнозата на GM, направена през ноември.

За текущата година компанията очаква коригирана печалба в диапазон от 12 до 14 млрд. долара. Долният край на това значително изостава от рекорда от 2022 г. от 14,5 млрд. долара.

Насоките на GM за по-голяма печалба тази година показват двете отчетливо различни страни на автомобилния производител. Докато изпитва проблеми в разширяването на производството на електрически превозни средства, които са основен крайъгълен камък на дългосрочния план за растеж на главния изпълнителен директор Мари Бара, а бизнесът му с роботиксита е в процес на пълно рестартиране, основната дейност на GM за производство на конвенционални пикапи и SUV модели продължава да генерира значителни средства.

Постъпленията от миналата година ще се пренасочат към отдела за научноизследователска и развойна дейност, като същевременно ще се финансира обратно изкупуване на акции и увеличаване на дивидента.

GM очаква търсенето на превозни средства да остане стабилно, подкрепено отчасти от оптимизма за меко кацане на икономиката на САЩ - рязка промяна спрямо предишната предпазливост относно икономическите насрещни ветрове.

Главният изпълнителен директор на General Motors Мари Бара. Източник: Bloomberg Главният изпълнителен директор на General Motors Мари Бара. Източник: Bloomberg

„Нараства консенсусът, че икономиката на САЩ, пазарът на труда и продажбите на автомобили ще продължат да бъдат устойчиви“, изтъква Бара в писмо до акционерите. Тя добавя, че компанията очаква общите продажби на автомобили в САЩ да се покачат до около 16 млн. превозни средства, „като делът на електромобилите продължава да расте“.

Това е увеличение спрямо отчетените миналата година 15,5 млн. коли на американския пазар и би било най-високото ниво от 2019 г.

По-оптимистичните перспективи на GM за печалбата произтичат не толкова от ръста на глобалните продажби, колкото от убеждението, че най-големите проблеми през 2023 г. са останали зад гърба на компанията.

Коригираната печалба на GM за четвъртото тримесечие възлиза 1,24 долара за акция, което е над пазарните прогнози за 1,16 долара. Все пак това е под печалбата за същото време на предходната година от 2,12 долара на акция.

Приходите на GM през последното тримесечие достигат 43 млрд. долара, като и тук компанията леко изостава спрямо същия период на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още