IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes се ангажира да защити цените след близо 30% спад на тримесечната печалба

Компанията очаква малко по-ниска печалба през тази година спрямо резултата от 2023 г.

12:34 | 30.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Mercedes-Benz се зарече да избегне участие в ценовата война, която обхвана голяма част от индустрията, заявявайки, че ще защити цените на своите луксозни автомобили, след като обновяването на продуктовата гама и затрудненията във веригата на доставки доведоха до спад на тримесечната печалба, съобщава Ройтерс.

Германският производител на луксозни автомобили отчете спад от 30% на печалбата преди лихвите и данъците (EBIT) за първото тримесечие до 3,86 млрд. евро, като анкетирани от LSEG анализатори очакваха положителен резултат от 3,87 млрд. евро.

В подразделението на групата Mercedes-Benz Cars възвръщаемостта при продажбите спада до 9,6% от 14,9% година по-рано, като продажбите на превозни средства са намалели с 8% до 462 978 броя, информира компанията, позовавайки се на прехода при моделите в сегмента от най-висок клас и проблемите във веригата на доставки, които увеличават разходите.

„Нивата на продажбите през първото тримесечие се смятат за ниски, като обемите през второто тримесечие се очаква да бъдат по-добри“, изтъква компанията, добавяйки, че се стреми да задържи и защити цените на текущите нива, които според нея остават на високо ниво.

Свободният паричен поток на групата от индустриалния ѝ бизнес е нараснал с 3,2% до 2,23 млрд. евро.

Финансовият директор Харалд Вилхелм посочва, че групата остава "бдителна за глобалните макроикономически и геополитически перспективи", потвърждавайки перспективата на групата за 2024 г., която предвижда стабилни продажби и малко по-ниска EBIT през 2024 г. в сравнение с миналата година.

Междувременно стремежът към разширяване на пазара на електромобили на Mercedes беше усложнен от слабото търсене на неговия електрически модел от най-висок клас, седана EQS на стойност 110 хил. евро, който беше критикуван за ниския покрив, ограничаващ пространството за главата и краката отзад. Производителят намали цената на EQS и представи преработена версия с по-просторни задни седалки, но актуализацията няма да достигне до клиентите в Китай, където много хора предпочитат да се возят отзад, до четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още