IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lexus бие Tesla и Mercedes при системите за асистирано шофиране

Ново проучване показва, че сегашните автомобили остават далеч от автономното движение въпреки напредъка в технологиите

15:02 | 12.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Един от най-внимателно наблюдаваните оценители на безопасността в автомобилната индустрия е подложил на тест системите за подпомагане на водача, като резултатите не са обещаващи, пише Bloomberg.

Система, която Toyota Motor Corp. предлага в седана Lexus LS, е единствената от 14-те, които Застрахователният институт за пътна безопасност (IIHS) тества и счита за „приемлива“, заяви независимата организация с нестопанска цел. Системите на Tesla Inc., Mercedes-Benz Group AG и Volvo Car AB са сред 11-те, които IIHS оценява като „слаби“.

IIHS оценява как системите изпълняват задачи, включително наблюдение на водачите и как им напомнят, че трябва да обърнат внимание на заобикалящата ги среда. Групата също така оценява системите относно процедурите, които следват при спешни случаи, включително когато сигналите, предназначени да ангажират отново водачите, биват игнорирани. Повечето системи нямат адекватни мерки за предотвратяване на злоупотреби и за поддържане на концентрацията на шофьорите, заключва президентът на IIHS Дейвид Харки.

„Някои шофьори може да смятат, че частичната автоматизация улеснява дългите пътувания, но има малко доказателства, че прави шофирането по-безопасно“, изтъква Харки.

Системата Autopilot на Tesla и Full Self-Driving Beta – и двете представляват функции за подпомагане на водача, които изискват постоянно наблюдение – са сред системите, оценени като „слаби“.

IIHS заяви, че е оценила софтуер, предшестващ декемврийската сервизна акция, свързана с Autopilot, която последва дългогодишно разследване от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ. Consumer Reports заяви миналия месец, че актуализацията на софтуера на Tesla, насочена към предотвратяване на злоупотреба, е недостатъчна и призова федералната агенция да преразгледа изтеглянето.

В списъка със системи, оценени като „слаби“, влизат още Active Driving Assistant Pro на BMW AG, BlueCruise на Ford Motor Co. и Pilot Assist на Volvo.

IIHS похвали напомнянията на системата Lexus Teammate и различните функции за безопасност. Групата даде средна оценка на Super Cruise на General Motors Co. и ProPilot Assist с Navi-link на Nissan Motor Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още