IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво поиска Мъск от държавните представители на Китай?

Страната има специфична регулация за събирането и обработването на данни, свързани с чувствителна информация

22:00 | 30.04.24 г.

Посещението на Илон Мъск в Китай е логично предвид важността на китайския пазар за електромобили. Целта вероятно е била да поиска разрешение да трансферира към САЩ данните, които е събрал от автомобилите на китайска територия, за да усъвършенства технологичните решения на Tesla. Това каза доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет" и преподавател в УниБИТ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Европа се възприема като образец на тема регулация в сферата на защитата на личните данни. GDPR е глобалният стандарт - първият изключително всеобхватен акт. Имало е и международни актове и актове на ЕС преди него, но той зададе тона, стандарта и много държави, дори и Китай са били повлияни от него", обясни Захариев. В Китай, както и в ЕС и САЩ, има съответна регулация за защита на личните данни, която се прилага от компетентни органи, следящи за нейното ефективно спазване, посочи специалистът.

Той подчерта, че по очаквания регламент за изкуствен интелект на ЕС дейности, свързани с транспорта, се считат за високорискови. “Те са позволени, но ако ще имаме автономно вземане на решение от технология (без човешка намеса), в такава ситуация доставчици на подобен вид услуги трябва да вземат най-строгите мерки за сигурност и недопускане на някакви грешки”, посочи Захариев.

"Събирането и обработването на данни, извличането на прекалено много чувствителна информация, също може да доведе до определен риск, както и използването на технологиите с някаква друга, скрита цел - шпионаж, сигурност, отбрана и т.н. Може би не е случайно, че държави като Китай, имат специфична регулация. За данни под по-особен режим се предвижда да бъдат съхранявани само и единствено на китайска територия и да се иска разрешение за техния трансфер извън територията на Китай”, посочи събеседникът.

"Може би това е и една от причините за посещението на Мъск, или поне така се спекулира в публичното пространство, че иска разрешение да трансферира към САЩ данните, които е събрал от автомобилите на китайска територия”, каза гостът. И допълни, че данните са нужни, за да се обучат алгоритмите и технологиите, защото храната на изкуствения интелект са данните. Той се захранва с все повече данни, за да се обучи и усъвършенства. Това е много ключово. Затова и много държави са решили да заключат на своя територия определени данни”, обясни експертът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още