IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата йена и стабилните продажби помагат на Nissan да повиши перспективите

Компанията планира увеличаване на дивидента, прогнозирайки годишни продажби от 3,7 млн. превозни средства

14:21 | 09.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nissan Motor Co. прогнозира по-силна от очакваната оперативна печалба през текущата фискална година поради съкращения на разходите и слабата йена, като японският автомобилен производител добави, че продажбите на коли от Япония до САЩ и Китай трябва да останат стабилни на фона на пазарния дебют на нови модели.

Базираният в Йокохама концерн очаква оперативна печалба от 600 млрд. йени (3,9 млрд. долара) за фискалната година, приключваща в края на март 2025 г., което е повече от оценката на анализатори за 580 млрд. йени и надхвърля резултата от предходната година, който беше 569 млрд. йени.

Слабостта на йената би трябвало да подкрепи оперативната печалба с около 70 млрд. йени, добавя Nissan.

Компанията също прогнозира годишни глобални продажби на автомобили от 3,7 млн. броя, в сравнение с 3,4 млн. броя през предходната година.

Въпреки че Nissan намали целта си за продажбите няколко пъти през миналата фискална година, главният изпълнителен директор Макото Учида заяви в четвъртък, че компанията планира да избегне това, като отчасти осигури силни продажби в САЩ.

„В Северна Америка постигнахме 19% ръст за миналата година и искаме да запазим продажбите силни и през текущата фискална година, като представим автомобили на достъпни цени“, посочва Учида.

Анализаторът на Bloomberg Тацуо Йошида казва, че в САЩ ключът за Nissan ще бъде свързан с това „дали може да се постигне ръст на обема без прекомерно разчитане на стимули и продажби на корпоративни клиенти“, тъй като конкуренцията се засилва. „Но ние не сме оптимисти за това“, добавя той.

Учида също посочва, че повече модели, използващи нов вид енергия, ще бъдат въведени в Китай, където японските производители на автомобили изпитват затруднения, тъй като са изправени пред интензивна конкуренция от местни играчи като BYD Co.

Главният финансов директор на Nissan Стивън Ма каза, че автомобилният производител се надява на по-добри продажби в Китай, въпреки че „нямаме добро предложение“ за електрически превозни средства в страната.

Nissan също така прогнозира дивидент от 25 йени или повече на акция за фискалната 2024 г. спрямо 20 йени за предходната година. Учида заяви, че иска да поддържа висока печалба през следващите години.

През март Nissan обяви, че се стреми към допълнителни 1 милион продажби на превозни средства в рамките на три години и марж на оперативна печалба от поне 6% чрез въвеждането на нови модели. Също така се казва, че компанията иска да намали цената на електромобилите от следващо поколение с 30% и да постигне паритет на разходите между електрическите превозни средства и тези с двигатели с вътрешно горене до фискалната 2030 г.

За да си помогне в това отношение, Nissan планира да инвестира повече от 400 млрд. йени в капацитет за производство на батерии и да започне да пуска превозни средства, оборудвани с твърдотелни батерии през фискалната година, започваща през април 2028 г.

Учида изрази известна загриженост относно резките валутни движения, като каза, че нестабилността на йената оказва влияние върху стратегията и бизнеса на компанията.

Що се отнася до възможния съюз с Honda Motor Co., насочен към разработване на електромобилна технология, Учида заяви, че компаниите водят откровени дискусии и са създали екип, който да проведе подробно проучване за това какво могат да постигнат заедно. Подробности трябва да бъдат обявени „скоро“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още