IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai включва още банки като съветници за своето листване в Индия

Очакванията са индийският бизнес на южнокорейците да успее да набере между 2,5 и 3 млрд. долара

15:32 | 27.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Hyundai Motor Co. е привлякла Kotak Mahindra Bank Ltd. и Morgan Stanley като съветници за потенциално първично публично предлагане (IPO) на своето звено в Индия, тъй като южнокорейският автомобилен производител обмисля листване на акции, което може да се превърне в едно от най-големите досега в южноазиатската държава, пише Bloomberg.

Въпросните банки се присъединяват към Citigroup Inc., HSBC Holdings Plc и JPMorgan Chase & Co. като съветници по IPO-то, което според Bloomberg може да набере около 2,5 млрд. долара за втория по големина производител на автомобили в Индия.

Hyundai Motor India Ltd. планира да подаде заявление за IPO през юни, съобщи International Financing Review по-рано в понеделник. Източниците посочват, че общата сума, набрана от листването, може да достигне 3 млрд. долара.

IPO от 2,5 до 3 млрд. долара ще съперничи в Индия на това на Life Insurance Corp. през 2022 г., когато компанията набра около 206 млрд. рупии (2,5 млрд. долара).

Списъкът с банките все още може да се промени и не е взето окончателно решение за размера и времето за продажба на акции, добавят източниците, пожелали анонимност. Ако южнокорейската компания реши да реализира IPO, тя ще използва приходите за разширяване на операциите си, посочва Bloomberg.

Индийският борсов индекс BSE Sensex се повиши с около 20% през последните седем месеца и се търгува на рекордно високо ниво. Волатилността се увеличава в навечерието на изборите - с гласуването, което трябва да приключи в събота, индикаторът на волатилността на индийските акции достигна най-високото си ниво от почти две години в понеделник.

В началото на годината Kia Corp. изпревари Hyundai Motor Co. - компанията, която я спаси от фалит преди повече от 25 години - по размер на пазарната капитализация, тъй като увеличава производството на по-достъпни електрически автомобили. По този начин южнокорейската марка се изкачи на пето място сред най-ценните акции в страната.

Междувременно Hyundai обяви, че очаква несигурна година, след като печалбата му за четвъртото тримесечие на 2023 г. не успя да оправдае прогнозите на анализаторите, тъй като по-силната корейска валута заличи положителните ефекти от стабилния ръст на продажбите в САЩ и Европа.

Hyundai предупреди, че препятствията замъгляват перспективите за 2024 г. Това включва макроикономическа несигурност и спад в реалната икономика, който вероятно ще натежи върху търсенето както на автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, така и на електрически превозни средства. Концернът също така очаква, че ще продължи да изпитва проблеми с валутните колебания и увеличените разходи, свързани с продажбите, поради засилената конкуренция между автомобилните производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още