IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарна премиера за Audi A3 g-tron

Цените на модела, задвижван от синтетичен метан, започват от 25 900 евро

14:29 | 18.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Audi</em></p>

Снимка: Audi

Германският производител Audi обяви старта на продажбите на модела A3 Sportback g-tron. Това е нова версия на компактната кола, която се задвижва от синтетичен метан.

Новият модел е част от проекта на германския производител за пускане на собствено предприятие в градчето Верл, където ще се произвежда газ за такива автомобили. Горивото се нарича e-gas и се произвежда благодарение на електричество от възобновяеми енергийни източници чрез електролиза на вода. В резултат на реакцията се отделят водород и кислород, след което сместа от водород и въглероден диоксид се използва за получаване на синтетичен метан.

Полученото гориво напълно отговаря химически на обикновения природен газ, затова хечбекът може да работи както на двата вида метан, така и на обикновен бензин.

A3 Sportback g-tron е снабден със специално подготвен 1,4 TFSI двигател. Агрегатът развива 110 к.с. и 200 Нм въртящ момент. От 0 до 100 км/ч колата ускорява за 11 секунди, а максималната скорост е 190 км/ч.

Разходът на гориво е около 3,5 кг. газ на 100 км пробег. Нивото на вредни емисии СО2 е 95 гр/км.

С напълно заредени бутилки, които са направени от карбон, новият g-tron изминава 400 км, а с използване и на бензин пробегът се увеличава до 900 км. Машината автоматично преминава на бензин, когато налягането в резервоара падне до 10 бара.

Газът се съхранява в два резервоара под пода на багажника, като всеки събира по 7 кг. метан. Резервоарите тежат с 27 кг по-малко от стандартните за бензин и имат конструкция от 3 слоя. Налягането в тях е 200 бара.

A3 Sportback g-tron беше показан за първи път през 2013 година в Женева. Моделът вече се предлага на клиентите в Германия, където цените му стартират от 25 900 евро.

Още снимки вижте в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още