IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бум в производството на авточасти носи надежда за България

Бюрокрацията и лошата инфраструктура обаче спъват инвестициите в сектора, пише Ройтерс

13:04 | 07.05.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Служители в завода на Witte Automotive в Русе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служители в завода на Witte Automotive в Русе. Снимка: Ройтерс

Бюрокрация и инфраструктура

България работи усилено за разрешаването на проблемите пред бизнеса при навлизането на пазара, обяснява пред Ройтерс Костадин Джатев, заместник изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Така например според Закона за насърчаване на инвестициите България предлага различни стимули за големите компании, като възстановяване на осигурителните вноски на работниците за срок от три години.

Въпреки това страната е изправена и пред други предизвикателства при привличането на нови инвеститори, включително производители на авточасти.

Witte има фабрика в Русе - университетски град, което на теория би дало на компанията избор от програмисти, счетоводители и мениджъри при разширяването й. Много от завършилите образованието си обаче са толкова зле обучени, че само малка част от тях си струва да бъдат наети, казва Индра.

Справянето с бюрокрацията е друго затруднение. Сегашният завод на Witte е под наем и компанията е закупила земя за много по-голям обект в очакване на бъдещ растеж. Получаването на разрешително за смяна на предназначението на земята от земеделска на производствен терен обаче е отнело месеци чакане.

Инвеститорите се оплакват и от неразвитата пътна инфраструктура на страната. Основният път към Румъния и Централна Европа е през тесен, задръстен мост над Дунав при Русе, където камионите могат да чакат с часове, отбелязва агенцията.

„Когато влизам в България по моста, си мисля „В Ирак ли съм? Да не съм някъде в Азия?“ Това е толкова ужасно“, споделя Индра.

Преди всичко играчите в сектора се оплакват от липсата на широка стратегия в подкрепа на автомобилната индустрия, независимо дали чрез данъчни облекчения или субсидии, което би позволило на България да застигне конкурентите си.

Същевременно от правителството казват, че правят каквото могат.

„Наистина се опитваме да помогнем на всеки инвеститор, който идва при нас, да помогнем при някои от бюрократичните процедури и проблеми, пред които може да се изправят“, казва Джатев. „Трудно е да настъпи бърза промяна, но правителството работи много“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Това е така защото тъпите социалисти и още по-тъпият им мизерен електорат не ядяли асфалт.Предлагам да се уморят от глад докато проядат асфалт та да изгрее малко надежда за икономическа промяна в България. Всички отдавна преди нас са открили топлата вода и най-важните предпоставки за какъвто и да било икономически растеж, само тук още на власт са хора вярващи в корупция, саботажи и подмолни партизански борби изпълнени с предателства и непредсказуемости на болни мозъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Инвеститорите се оплакват и от неразвитата пътна инфраструктура на страната. Основният път към Румъния и Централна Европа е през тесен, задръстен мост над Дунав при Русе, където камионите могат да чакат с часове, отбелязва агенцията.Когато влизам в България по моста, си мисля В Ирак ли съм? Да не съм някъде в Азия? Това е толкова ужасно, споделя Индра.=========================================================Оправянето на инфраструктурата е ключът към привличането на чужди инвеститори! В момента България няма нито една магистрална връзка със съседна държава :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още