IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jaguar F-Pace - не просто красива визия

Тествахме първия кросовър на британската марка

16:10 | 15.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимки: Automedia.bg</p>

Снимки: Automedia.bg

Допреди няколко години определението "британски автомобил с висока проходимост" се отнасяше единствено за модели на Land Rover. Популярността на подобни машини обаче накара почти всички производители да се пробват в сегмента. На Острова нямаше как да подминат тази тенденция и дори марки като Mini с Coyntryman и Bentley с Bentayga се включиха в надпреварата за клиенти.

Естествено, Jaguar нямаше как да остане встрани от цялата тази мода и представи своя F-Pace, който имахме възможност да изпробваме. Кросовърът е направен изцяло в стилна на показания преди няколко години концептуален C-X17, като приликите между двата автомобила се набиват веднага на очи.
Jaguar F-Pace не е само красива опаковка
Първият SUV на британската марка прави впечатление с широката радиаторна решетка и тесните LED светлини, които приличат на присвити очи на хищна котка.

Като цяло дизайнът представлява комбинация от елегантен и спортен стил с удължен преден капак, къси надвеси и силно наклонени колони на покрива. Отстрани се открояват малките вентилационни отвори. Задните калници са широки и в тях изпъкват тесните светлини, заимствани от друг модел на марката - F-Type. В края на покрива е поставен голям спойлер, характерен за спортните модели на Jaguar, а от бронята се показват изпускателните тръби. Спортната версия S се отличава и аеродинамичния бодикит и 20-цоловите алуминиеви джанти. При стандартния модел те са 18-цолови.
Jaguar F-Pace не е само красива опаковка
Всъдеходът използва алуминиевата платформа на компанията, на която са изградени моделите XE и XF. Леката и здрава конструкция на каросерията се състои от 80 % алуминий и е единствената в сегмента монокок-каросерия с високо съдържание на алуминий.  Допълнителната икономия от теглото на автомобила се постига от използването на композитна врата на багажника, както и от магнезия, от който са направени някои части - като напречната греда под купето, например. Базовата версия тежи 1665 кг, а коефициентът на челно съпротивление от 0,34 е впечатляващ за автомобил с повишена проходимост.

Дължината на кросовъра достига 4731 мм, а междуосието е 2874 мм. Багажникът предлага цели 650 лира обем, а в салона спокойно могат да се поберат петима възрастни.
Jaguar F-Pace не е само красива опаковка
Интериорът е направен така, че да привлече интерес с високия лукс, на който са заложили дизайнерите на марката. Салонът на F-Pace е оборудван с 10,2-инчов дисплей на инфо-развлекателната система, която работи с 4-ядрен процесор. Уредите на арматурното табло също представляват дисплей - 12,3-инчов с 3D режим. Както и при останалите нови модели на групата Jaguar Land Rover и тук лостът на автоматичната скоростна кутия е заменен с кръгъл селектор, който излиза след стартиране на двигателя.

На българския пазар Jaguar F-Pace вече се предлага с избор от 3 двигателя. Най-малкият е 2,0-литров 4-цилиндров турбо дизел с мощност 180 к.с. Тази модификация имахме възможност да изпробваме първо, като тя прави впечатление с ниския си разход на гориво - около 6 л/100 км. Важна роля за това играе и 8-степенната автоматична скоростна кутия, с която тази версия ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,7 секунди.
Jaguar F-Pace не е само красива опаковка
Все пак няма как да не признаем, че 3,0-литровият дизелов V6 е далеч по-интересен, макар и малко нервен като представяне. Моторът с 2 турбини развива цели 300 к.с., а максималният въртящ момент от 700 Нм е на разположение при 2000 об/мин. Ускорението от 0 до 100 км/ч е значително по-бързо - 6,2 сек, което също е гаранция, че с този автомобил трудно може да се удържиш и да не нарушиш правилата за движение. Дори така обаче разходът на гориво е около 7,5 л/10 км.

Единственият бензинов двигател в момента е познатият от 3,0-литров компресорен V6 с мощност от 340 или 380 к.с. във версията S. Този мотор е познат от Jaguar F-Type, като и той е комбиниран с автоматичната 8-степенна скоростна кутия. При желание за спортно шофиране има възможност за ръчно превключване с "пера" на волана. Този вариант е доста по-емоционален за радост и на полицаите край пътя. Защото въпреки че е кросовър, това си е типичен Jaguar - не само красив, и носещ емоции.
Jaguar F-Pace не е само красива опаковка
На пътя F-Pace се държи стабилно и доставя истинско удоволствие на човека зад волана. Дори накланянето в завои е по-малко от това, което сме свикнали да виждаме при модели от този сегмент. Возията при версията със стандартно оборудване е по-твърда, но пък това може да бъде компенсирано с предлаганите като опция адаптивни амортисьори.

Моделът вероятно ще спечели фенове и с поведението си при движение по неравни пътища. Кросовърът ще се предлага и в модификация със предаване към задните колела, която обаче едва ли ще намери толкова почитатели.

Повечето версии ще бъдат със задвижване 4х4 (AWD), като въртящият момент се прехвърля при нужда от задния мост към предния, когато се получи загуба на сцепление с пътната настилка. Технологията разполага със системата Adaptive Surface Response (ASR). Тя разпознава вида настилка и оптимизира поведението на силовия агрегат и системата за динамичен контрол на стабилността. ASR е подобрена с трети режим, предназначен за дълбок сняг и чакъл.

Допълнителните технологии, които осигуряват достатъчна динамика при всякакви повърхности, включват вече съществуващите системи на Jaguar - All Surface Progress Control и Low Friction Launch. Първата променя настройките на стабилизиращата система в зависимост от типа на пътната настилка, докато втората позволява да се преодолеят сложните участъци с по-бавна скорост до 30 км/ч.
Jaguar F-Pace не е само красива опаковка
Клирънсът при първия кросовър на Jaguar достига 213 мм, което му позволява да преодолее водно препятствие с дълбочина половин метър. Като цяло поведението на машината при по-тежки условия е в стила на събратята от Land Rover и доказва, че F-Pace не е само красива опаковка, която я е страх да се изцапа.

Автомобилът предлага ай-съвременните системи за сигурност, като водачът може да разчита на предупреждение за опасност от удар със спирачна функция, сигнализация за автомобил в мъртвата зона на огледалата, предупреждение за неволно напускане на избраната лента и т.н. Маневрирането се подпомага от системата от камери, даваща 360-градусов поглед на зоната около колата. Сред екстрите не липсва и система за самостоятелно паркиране, както и светодиодни фарове.

С модела дебютира и изцяло новата система Activity Key на Jaguar. Тя представлява водо и удароустойчива гривна с вграден транспондер, която позволява ключовете да са заключени на сигурно място вътре в автомобила, доката неговият собственик плува или кара сърф. Заключването на автомобила с Activity Key деактивира всички ключодържатели, оставени вътре в превозното средство, така че няма опасност собственикът да не успее да отвори колата си.
Jaguar F-Pace не е само красива опаковка
Кросовърът ще се появи в цели 6 версии - Pure, Prestige, Portfolio, R-Sport, S и First Edition. Цените стартират от малко над 43 000 евро - 85 000 лв (без ДДС)., което е доста впечатляващо за луксозен SUV. Основните конкуренти на модела на Jaguar ще бъдат Audi Q5, BMW X3 и X4, както и Porshe Macan.

Още снимки на модела вижте в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още