IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските власти проследиха ключова фигура от Дизелгейт в Хърватия

Мениджърът на Audi Аксел Айзер e бил арестуван в адриатическата държава, заплашва го екстрадиция в САЩ

23:30 | 16.06.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимки: Akos Stiller/Bloomberg

След ерата му като ръководител на развойната дейност Айзер все още се занимава с темата за дизеловите коли. Бившият председател на Борда на директорите на VW Матиас Мюлер го върна в групата в началото на 2016 г. и го накара да оглави стратегическото развитие на агрегатите. Айзер също е получил задачата да създаде структури, за да предотврати подобен скандал. След това Айзер напусна Volkswagen в края на 2018 година. Оттогава той е самостоятелно нает със собствена консултантска компания, поне такава е информацията в кариерна социална мрежа, в която снимката на профила го показва с тъмни слънчеви очила.

Айзер не е единственият мениджър от Volkswagen, който е обвиняем в САЩ. Освен него там са преследвани и трима други бивши ръководители на Audi. Голямо жури в щата Мичиган обвинява квартета в конспирации, измами и нарушения на американските закони за околната среда в дванадесет иска. Според обвинението те са били част от почти десетгодишна конспирация, която е нарушила законите на САЩ в областта на околната среда чрез умишлено манипулиране на емисионни тестове и е мамила клиенти.

Бившите мениджъри на Audi са изправени пред строги наказания в САЩ. Двама предишни служители на VW вече бяха осъдени на повече от три и съответно седем години затвор през 2017 г. заради съучастие в дизеловия скандал. Един от тях оттогава е преместен в Германия и освободен от затвора предсрочно.

Обвинените в САЩ бивши мениджъри, освен Айзнер, в момента са в Германия, а екстрадицията не заплашва германските граждани. Audi не пожела да коментира обвиненията, но заяви, че си сътрудничи с властите в рамките на разследването на Министерството на правосъдието на САЩ.

Случаят Айзер показва колко опасно живеят германските мениджъри, които са преследвани от съдебната система на САЩ. Мениджърът на Volkswagen Оливър Шмид, който беше арестуван на международното летище в Маями в началото на 2017 г., вече почувства безкомпромисната американска правна система. Американски съд осъди Шмид на седем години затвор и глоба през декември 2017 г.

Бившият изпълнителен директор на VW Мартин Винтеркорн също е изложен на риск от арест от властите в САЩ, тъй като той също е обвиняем в САЩ. Ако не иска да се изложи на тази опасност и да рискува присъда от затвор до 25 години, той не трябва да напуска Германия или поне интензивно да се занимае с разпоредбите за екстрадиция на страната, в която би искал да пътува.

Германия може да спре екстрадицията в САЩ

Междувременно Айзер все още може да таи крехка надежда да избегне екстрадицията в Съединените щати. „Според неотдавнашната съдебна практика на Съда на ЕС Хърватия е длъжна да попита в родината на заподозрения дали тази страна също се интересува от екстрадиция", заяви експерт по международно наказателно право пред Handelsblatt. „Ако случаят е такъв, тогава обвиняемият ще трябва да бъде преместен в Германия в конкретния случай", казва адвокатът, който редовно се занимава с процеси на екстрадиция, особено в САЩ.

Докато бившите ръководители на VW Group вече бяха изправени пред първите процеси в САШ, то първият процес в рамките на скандала с дизелите коли в Германия предстои на 30 септември. На подсъдимата скамейка трябва да застанат бившият изпълнителен директор на Audi Руперт Щадлер. бившият шеф на поделението за двигателите Волфганг Хац, бившият ръководител на екипа за дизелови технологии Джовани Памио и неговият колега Хенинг Л. Те са обвинени от регионалния съд в Мюнхен II в измама, косвено неправилно сертифициране и наказуема реклама.

Измеренията на престъпленията, повдигнати на обвиняемите, са огромни: За Хатц, Памио и Л. се твърди, че са отговорни за щети до 3,3 милиарда евро - Щадлер, от друга страна, отговаря само за щети за до 27,5 милиона евро. Прокурорите го обвиняват само, че не е предотвратил препродажбата на манипулирани коли, след като скандалът е станал известен. Щадлер отхвърля твърденията, както и Хатц. Памио и Л., от друга страна, разкриха пред прокурорите, че са участвали в манипулациите и от тяхна гледна точка са свършили ценна „дейност по разкритието”. Техните адвокати не са коментирали настоящите искове.

До 20 декември 2022 г. са насрочени общо 176 дати за заседание на съда. Мюнхенският прокурор разследва 20-те обвинени служители и бивши служители на групата, включително Айзер, в допълнение към одобрените сега обвинения.

Според вътрешни източници органите на реда планират да актуализират разследването чрез второ обвинение това лято. В него вероятно отново ще има четирима заподозрени. Твърди се, че Айзер няма да е сред тях. Не е известно дали разследващите в Мюнхен възнамеряват да предявят допълнителни обвинения срещу мениджърите на Audi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
shinawatra
преди 3 години
Браво на американците! Така се прави, Господ бави, но не забравя. Гадните швабски измамници в крайна сметка трябва да си го получат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
krum1168
преди 3 години
Всички забравят че Германия все още е окупирана от американците държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
отвратително!!!америка задмина нацизма! Ние сме колонии прошляци и ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още