IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla има шанс да изненада приятно пазарите въпреки затрудненото си положение

На фона на понижените прогнози от страна на анализаторите компанията на Илон Мъск е в позиция, която може да ѝ позволи да си върне доверието на инвеститорите

13:26 | 23.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Tesla отбелязаха ценови спад от близо 30% през първото тримесечие поради проблемите на американския производител на електромобили с растежа. Тъй като анализаторите преразглеждат в посока надолу прогнозите за печалбата на компанията за първото тримесечие, евентуална възходяща изненада може да представлява шанс за възстановяване. И обратно, пропускът по отношение на очакванията може да изостри натиска надолу, пише Bloomberg.

Намаляването на цените, въведено през втората половина на 2023 г., значително сви маржа на печалбата на Tesla, съчетано със значителното забавяне на растежа на приходите поради отслабеното потребителско търсене.

Доставките на Tesla за първото тримесечие не отговарят на очакванията

Tesla отчете разочароващи обеми по отношение на доставките за първото тримесечие, които достигат 368 810 превозни средства – спад от 8,5 на сто спрямо същото тримесечие на 2023 г.

Производството също претърпя забавяне, намалявайки с 12,5% спрямо предходното тримесечие до 433 371 превозни средства. Tesla приписва това забавяне на два основни фактора: временното затваряне на германската фабрика след прекъсване на електрозахранването, причинено от палеж в началото на март, и прекъсвания на доставките поради атаките на хутите в Червено море.

През януари компанията посочи, че се намира в преходна фаза „между две големи вълни на растеж“ поради засиленото производство на Cybertruck, което стартира през декември 2023 г. Tesla обяви намерението си да произвежда евтини електрически превозни средства, но след това Ройтерс съобщи, че планът е бил отменен.

Растящата китайска конкуренция

Tesla също се изправя пред предизвикателствата на отслабеното търсене в Китай, където продажбите допринасят за приблизително 22% от общите приходи на производителя. Освен това интензивната конкуренция от страна на китайските компании изяжда част от пазарния дял на Tesla. През последното тримесечие на миналата година BYD засенчи компанията при глобалните доставки на електромобили. Широкото охлаждане на китайския пазар на електромобили обаче не подмина и този концерн. BYD записа значителен спад на продажбите, отстъпвайки отново лидерската позиция на Tesla през първото тримесечие.

Като допълнение към конкурентната среда, китайският производител на телефони Xiaomi наскоро навлезе на пазара със своите спортни електрически превозни средства, които се предлагат на по-ниска цена от Model 3 на Tesla в Китай. Решението на Xiaomi да се разшири при електромобилите се възприема като още една заплаха за позицията на Tesla на китайския пазар.

Преглед на приходите за последното тримесечие на фискалната 2023 г.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. общите приходи на Tesla са нараснали само с 3% спрямо предходната година, тъй като продажбите на автомобили се увеличиха едва с 1% годишно. Оперативният марж достигна 8,2%, почти наполовина спрямо 16-те процента, отчетени през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Нетната печалба на Tesla се увеличи над два пъти, благодарение на предоставянето на еднократни непарични данъчни облекчения в размер на 5,9 млрд. долара. Но като се изключи сумата, печалбата на акция спадна с около 39% през годината до 0,71 долара. Изпълнителният директор Илон Мъск също предостави слаби насоки, като каза, че ръстът на обема на продажбите може да бъде значително по-нисък за 2024 г.

Въпреки това Tesla достави рекорден брой електрически превозни средства от около 1,8 млн. електромобила през 2023 г., което е с 38% повече от обемите през 2022 г. Приходите за цялата година нараснаха с 15% до 82,42 млрд. долара. Трябва да се отбележи, че внедряването на системи за съхранение на енергия се засили значително миналата година, отчитайки 125% ръст в сравнение с 2022 г. Но секторът представлява само малко над 6% от общите приходи на Tesla.

Амбициите около Cybertruck

Tesla заяви, че разполага с капацитет да произвежда повече от 125 хил. броя Cybertruck годишно. Мъск очакваше да достави „някъде от порядъка на четвърт милион бройки годишно“. Тук обаче не става ясно дали това може да бъде постигнато през 2024 г., тъй като производството на електрическия пикап може да отнеме повече време в сравнение с други модели „предвид сложността на производството“.

Прогнозите за първото тримесечие

Налице са набор от прогнози за приходите на Tesla за първото тримесечие, предоставени от различни финансови институции. Въпреки това всички прогнози показват по-нататъшно забавяне на растежа на приходите и нетната печалба на Tesla. Според Yahoo Finance печалбата на производителя на електромобили за първото тримесечие ще бъде около 0,55 долара на акция, което би означавало спад от 34% в сравнение със същото тримесечие на 2023 г. Очакваните приходи са около 23,13 млрд. долара.

Акциите на Tesla се стабилизират

Въпреки негативните новини, цените на акциите на Tesla отбелязаха възстановяване след резкия спад, когато компанията отчете разочароващия обем на доставени превозни средства в началото на месеца. Това може да предполага, че инвеститорите вероятно вече са преглътнали забавянето в растежа на продажбите на Tesla. Междувременно очакванията за печалбата за първото тримесечие бяха понижени, което може да даде възможност за възходяща изненада за компанията. Но насоките за текущото тримесечие ще бъдат от решаващо значение за повишаване на цената на акциите ѝ.

Очаква се Telsa да представи своя финансов отчет за първото тримесечие на 2024 г. след края на сесията на 23 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още