IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Брешков: Средствата на ФНИБ АДСИЦ ще се инвестират в нови и текущи проекти

Стратегията на фонда е обсъждана на общите събрания на акционерите и ликвидацията не е включена като алтернатива, заявява представляващият АДСИЦ-а

11:10 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Т. Брешков: Средствата на ФНИБ АДСИЦ ще се инвестират в нови и текущи проекти

Във връзка с проявеното недоволство у акционери от поддържането на твърде много парични средства от Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, Investor.bg потърси за мнение Тодор Брешков, представляващ фонда, а също и председател на Съвета на директорите.

- Г-н Брешков, какви са плановете ви по отношение на наличния кеш по сметките на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ?

Наличните средства смятаме да ги инвестираме в нови проекти, както и в текущи такива. В тази връзка през последните 12 месеца сме разгледали повече от 80 инвестиционни предложения и сме набелязали такива, които съответстват на нашата стратегия.

- Имате ли право на обратно изкупуване на собствени акции и удачен ли е този вариант?

- Нямаме такова право съгласно закона. Поради тази причина разпределихме и задържания дивидент от последните години на последното общо събрание, като алтернатива на това.

- Обмисляли ли сте ликвидация или разделяне на АДСИЦ-а и ликвидиране на този, в който отиде кеша? 

Стратегията на фонда е обсъждана многократно на общите събрания на фонда и това не е включено като алтернатива.

- Какви са последните развития на имотите в Камбаните и Младост 4?

Очакваме финализирането на процедурите по регулация да завърши в рамките на 3-4 месеца от настоящия момент и смятаме, че тези имоти са много подходящи за развитие с оглед местоположението и прилежащата инфраструктура в района.

Напомняме, че Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ има парични средства за 29,1 млн. лв. към 30 юни 2013 г., при текуща пазарна капитализация от 32,6 млн. лв.  Освен това АДСИЦ-ът има инвестиционни имоти, основно парцели в района на кв. Младост и Околовръстно шосе в София за общо 49,6 млн. лв., както и магазини на Мосю Бриколаж.

На пръв поглед изглежда, че дружеството просто трябва да разпредели дивидент в размер нa 29 млн. лв. и да продължи да си управлява имотите.

Но основният капитал на дружеството е 60,45 млн. лв. и дивидент от него не може да бъде разпределян. Общо неразпределената печалба от минали години и печалбата за полугодието на 2013 г. е 2,9 млн. лв., които могат да бъдат разпределени, но това е едва 10% от притежавания кеш.

На практика кешът е почти равен на пазарната капитализация, но този кеш не може да бъде изплатен като дивидент, което е една от основите за разразилото се недоволство сред акционери на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ в темата за дружеството в Коментари на Investor.bg.

Другата основа за недоволство е, че обслужващото дружество (каквото всеки АДСИЦ има), а именно МНИ ООД получава такси за управление върху паричните средства.

Серията от недоволство се отприщва след коментар от вчера в 10:45 на tony1975, който пише „на тримесечие по 273 хил. лв. за възнаграждение на обслужващото дружество - много!!! Тоест по 1 млн. на година за възнаграждение на ОД“.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още