IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарната икономическа комисия одобри диференцирането на плажовете

Предвижда се в зависимисто от местоположението и урбанизацията на плажовете да се определят концесионните такси и наемите

17:02 | 15.01.14 г.
Парламентарната икономическа комисия одобри диференцирането на плажовете

Парламентарната комисия по икономическа политика прие на днешното си заседание на първо четене предложенията на депутата от "Коалиция за България" Димчо Михалевски за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Те предвиждат функционално групиране на плажовете в зависимост от местоположението им и степента на урбанизация.

Същите поправки бяха гласувани и от парламентарната комисия по инвестиционно проектиране в края на миналата година.

Според промените плажовете ще бъдат диференцирани в зависимост от това дали попадат в национални курорти, курортни комплекси, ваканционни, вилни и туристически селища, населени места, къмпинги и вилни зони или са извън урбанизирани територии. Концесионните такси и наемите ще бъдат определяни според местоположението им, степента на урбанизация и инфраструктурата.

Ако предложенията за промени в закона бъдат приети, депутатът предлага да се променят всички договори за концесия и наем на плажовете.

Михалевски подчерта на днешното заседание на парламентарната икономическа комисия, че повече от 100 плажа нямат стопани, заради което се застрашава животът и здравето на хората, които ги посещават, предава агенция Фокус.

Предвижда се също така да е допустимо да се поставят преместваеми обекти в 100-метровата ивица от морето при определени параметри, заложени в подробен устройствен план. Допустимата площ на преместваемите обекти, разположени на пясъчната ивица, пък ще се изчислява на базата на общата площ на плажа и се предвижда да е една и съща за плажовете под и над 40 дка.

С предложенията да промени се дава възможност на концесионерите и наемателите да намалят частта от плажа на разположение за свободно плажуващи - предлага се тя да е между 30 и 50%, в зависимост от категорията на плажа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още