IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Би Джи Ай Груп АД привлече 5,16 млн. лв. с увеличението на капитала си

Средствата не са достатъчни за придобиването на парцел в София и фотоволтаичен парк, каквито бяха намеренията на дружеството

10:18 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Би Джи Ай Груп АД привлече 5,16 млн. лв. с увеличението на капитала си

Би Джи Ай Груп АД приключи увеличението на капитала си с привличането на 5,159 млн. лв., срещу записването на същия брой акции с емисионна цена 1 лв., съобщи дружеството чрез БФБ-София. Акциите са записани от 23 лица. Преди увеличението капиталът му беше разпределен в 200 000 акции, а след него те ще са 5,359 млн. акции. Максималният размер на емисията беше 50 млн. лв.

Привлечените средства не са достатъчни за нито един от двата проекта, описани в проспекта за издаване на емисията (виж по-долу). В този случай в проспекта се предвижда ползването на външен ресурс под формата на облигационен заем или банков кредит.

Изпълнителен директор на Би Джи Ай Груп АД е Николай Майстер.

Би Джи Ай Груп АД е учредено през 2007 г. и до настоящия момент не е осъществявало същинска инвестиционна дейност. Дружеството планира да реализира своите инвестиции в секторите на недвижимите имоти, както и на производството на възобновяеми енергийни източници.

Планира се придобиване на проблемни и подценени активи, изграждане на нови обекти, като е възможно и придобиване на участия в дружества, инвестиращи в недвижими имоти. Инвестициите ще бъдат насочени още в покупка на гори и земеделски земи.

По конкретно се планира покупката на УПИ в гр. София на бул. Тодор Александров с площ 903 кв. м. с цел изграждане на офис сграда с РЗП 14 778 кв. м., от които подземни паркинги с РЗП 1 600 кв. м. По предварителни оценки на дружеството стойността на инвестиционния проект ще възлезе на 4,55 млн. евро без ДДС.

Планира се сградата да се отдава под наем, като парцелът има лице на три улици/булеварда, а именно бул. Тодор Александров от север, бул. инж. Иван Иванов от Изток и ул. Алдомировска от запад. Сградата ще е с височина 15 етажа, като според Би Джи Ай Груп АД ще има интерес към нея от наематели.

Плановете са при успех на увеличението на капитала, посоченият УПИ да бъде придобит и веднага да стартира строителство, което да продължи 2 години.

Също така Би Джи АЙ груп АД планира инвестиция в соларен парк с общ инсталиран капацитет 4,344 MWh. Соларният парк се състои от 18 340 панела с клетки от поликристалинов силикон, 8 инвертора и 8 трансформатора. Паркът произвежда приблизително 6 хил. MWh електроенергия на година, като договорът за изкупуване е сключен с ЕВН България Електроснабдяване АД със срок от 20 години и фиксирана цена от 699,11 лв. на МВтч (без ДДС). Преференциалната цена е определена с решение на ДКЕВР от 30 март 2011 г. Очакваните годишни приходи са 4,2 млн. лв.

Фотоволтаичният парк е разположен на площ от 85 дка, като наемната цена за ползването му е 1% от годишните приходи. Предвижда се покупката на този соларен парк срещу 12 млн. евро, в случай на успешно увеличение на капитала.

Ако Би Джи Ай Груп АД беше привлякло пълния размер на емисията от 50 млн. лв., то щеше да вложи в гори и земеделски земи до 5 млн. лв., в други недвижими имоти до 5 млн. лв., в други инвестиции в сектора на ВЕИ до 3,3 млн. лв.

Свързани компании:

БИ ДЖИ АЙ ГРУП АД(BGI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още