IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 3 млн. лева получава "българският Лувър"

Парите са за извънредни строително-монтажни работи заради изменение в първоначалния инвестиционен проект

08:34 | 26.02.14 г. 3
Още 3 млн. лева получава "българският Лувър"

Министерството на културата ще получи допълнителни 3 млн. лева за доизграждането на т. нар. български Лувър - Националният музеен комплекс, който от 2012 г. се строи в сгради на ведомството в центъра на София.

Средствата ще отидат за покриване на разходите за допълнителни строително-монтажни работи, които не са предвидени в първоначалния проект, става ясно от проект за постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

Допълнителните работи са се наложили заради промяна в одобрения инвестиционен проект. „Без извършването на допълнителните строително-монтажни работи сградата не може да бъде въведена в експлоатация“, пояснява се в съобщението.

В централния бюджет за 2014 г. са предвидени 3 млн. лева за възлагане на допълнителни строително-монтажни работи по преустройството на „Национален музеен комплекс – крила Изток и Север“.

Проектът за "българския Лувър" струва около 28 млн. лева, като се финансира с европейски пари.

В средата на миналата година културният министър Петър Стоянович разкритикува проекта и обяви, че са открити редица нарушения, заради които вероятно откриването на сградата ще се забави. Плановете на правителството на Бойко Борисов бяха музейният комплекс да бъде открит през лятото на 2014 г.

Според Стоянович няма да стигнат и предвидените средства за строителството на музея, което обаче беше отречено от предшественика му Вежди Рашидов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Miglena Ivanova
преди 10 години
Здравейте, 3 млн. лева е сумата, която ще отпуснат допълнително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Rumen_
преди 10 години
Последно 3 млн. лева или 3 млн. евро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още