IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Банско предлага уплътняване на ски зоните

Има предложение и за разширяване на зоните за туризъм, което да залегне в новия план за управление на парк "Пирин"

17:55 | 20.05.14 г.
Община Банско предлага уплътняване на ски зоните

Община Банско е направила предложения за уплътняване на ски зоните и разширяване на зоните за туризъм, които да залегнат в новия план за управление на Национален парк "Пирин", който се изработва в момента. Местната власт ще поиска корекции в Закона за защитените територии.

Исканията на Общината са били приети от всички политически сили на заседание на Общинския съвет, съобщи БНР. Те ще бъдат изпратени до екипа, който разработва новия план за управление на парка и до Министерството на околната среда и водите.

Предложенията са в две основни насоки, уточнява кметът Георги Икономов.

„Едната промяна, която предлагаме да се вземе предвид, е свързана с нормите и режимите, които се определят с плана за управление, а втората е със зонирането“, коментира градоначалникът.

Законът за защитените територии отново може да препъне усилията на Банско да се утвърди като зимна дестинация и да реши сегашните проблеми в ски зоните, твърди Икономов, визирайки член от Закона, който дава възможност забранителните режими да се допълват с плана за управление на защитената територия.

„Освен това има една 16-а точка в същия този член, който казва, че с плановете за управление могат да се определят и други забрани. Тази точка като че ли обезсмисля всичките предварителни забрани, защото планът за управление може да наложи някакви други забрани. Мисля, че и Законът за защитените територии трябва да търпи сериозна промяна, защото и той действа вече 15 години“, каза кметът.

Според независими експерти разширяването ще позволи да има свързаност на ски зоните Банско и Добринище в ниската част на планината.

Справка в сайта на общината показва, че на 15 май Общинският съвет е обсъдил предложенията за промени в Плана за управление на Национален парк „Пирин”.

Припомняме, че през лятото на 2011 г. стана ясно, че има нарушения на концесионния договор между екоминистерството и фирма „Юлен” АД, която стопанисва ски пистите в курорта.

През септември 2013 г. вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев казаха пред представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище, че правителството подкрепя изграждането на втори кабинков лифт в Банско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още