IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на строителния сектор в България изостава от ЕС

Най-бързо възстановяващият се от кризата строителен сектор е този в Испания

12:43 | 18.06.14 г.
Възстановяването на строителния сектор в България изостава от ЕС

Темповете на възстановяване на строителния сектор в България значително изостават от средните за Европейския съюз (ЕС) и еврозоната, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

През април спрямо март строителната продукция у нас се е свила с 1,3%, докато в ЕС е отчетен ръст от 0,6%, а в еврозоната – 0,8%, сочат предварителните оценки на статистическата служба.

На годишна база понижението на строителната продукция у нас достига 2%, докато в ЕС е регистрирано увеличение от 7,2%, а в еврозоната – от 8%.

Основен двигател на ръста в строителния сектор в ЕС е ръстът на продукцията при сградното строителство, което силно изостава в България.

Най-бързо възстановяващият се от кризата строителен сектор е този в Испания, където на годишна база през април обемът на строителната продукция отчита ръст от 53,4%, а на месечна – с 4,8%.

Икономиката на Испания беше тежко засегната от световната финансова криза, която предизвика колапс на строителния сектор. През последните месеци обаче се наблюдава устойчиво възстановяване на сектора, движено най-вече от чуждестранния интерес към пазара на имоти в страната.

В Словения е отчетен ръст на строителната продукция от 48,8% на годишна база и 6,7% за месеца, в Унгария – съответно 27,2% и -1,3%, а в Полша – 13,3% и -5,4%.

На другия полюс остават строителните пазари в Португалия, Румъния и Словакия, които продължават да пропадат, макар и със значително по-бавни темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още