IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха 80 нарушения на 40 плажа у нас от началото на лятото

Недостатъчен брой спасители, нередности с медицинското обслужване и с преместваеми обекти установиха проверки

13:45 | 11.07.14 г.
<p>
	Министър Терзиева инспектира централния плаж в Созопол.&nbsp;<em>Снимка: Министерство на регионалното развитие</em></p>

Министър Терзиева инспектира централния плаж в Созопол. Снимка: Министерство на регионалното развитие

Общо 97 проверки са извършени по плажовете от началото на тазгодишния летен сезон до момента. Констатирани са 80 нарушения на 40 морски плажа, съобщи на пресконференция в Созопол министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева, цитирана от БТА.

Нередности са установени при осигуряване на водно-спасителната дейност, медицинското обслужване, както и такива, свързани с преместваеми обекти, поставени не по предварително утвърдената схема.

Рано тази сутрин Терзиева инспектира централния плаж в Созопол. Миналата година на същата ивица бяха открити редица нарушения на концесионера. Това лято плажът е изряден, каза Терзиева.

Недостатъчен брой спасители има на южните плажове в Несебър, Поморие и Черноморец, плажът в Равда, къмпингите "Арапя" и "Градина", морски плаж Силистар, Мечата дупка и други, съобщи министърът.

На плажа в село Варвара пък е установено, че медицинският персонал няма нужната квалификация. Същото нарушение проверяващите са констатирали и на южния плаж в Черноморец. И на двата обекта здравните пунктове не са били оборудвани.

Проблем с преместваемите обекти има на северния плаж в курорта "Слънчев бряг", плаж "Харманите" и други.

Концесионери и наематели на плажове ще бъдат уведомени с писма да отстранят нередностите, като ще разполагат за това с 14-дневен срок. 

Пясъчните ивици трябва да се отдават от държавата на частни стопани, а не на общините, коментира Терзиева. По думите й не е добра политика плажовете да се управляват от общините, защото опитът от минали години показвал, че местните администрации не могат да се справят с това стопанисване.

Тя уточни, че на безстопанствените плажове държавата ще осигури спасители до края на летния сезон. За да бъдат привлечени концесионери на неатрактивните ивици, те ще бъдат разделяни на части. Това ще окаже влияние и на концесионните такси, те ще станат по-ниски, заяви Терзиева.

В Бургаска област плажните ивици без стопани са общо 46. По тях има предупредителни табели, че са неохраняеми.

Терзиева заяви, че няма пречка да "внасяме" морски спасители от чужбина. Такъв е примерът в курорта "Албена", където и това лято за сигурността на плажуващите се грижат спасители от  Румъния.

В областите Бургас и Варна са обявени нови процедури за избор на фирми, които да осигурят спасители на общо осем неохраняеми плажа. Към ивиците няма инвеститорски интерес - не са отдадени на концесия или под наем, каза още Терзиева.

Причината да се обявят нови процедури е, че на първите търгове не са се явили кандидати. По думите на Терзиева, имало недостиг на квалифицирани спасители. След разговори с БЧК, Терзиева очаква този път да се явят кандидати.

В Бургас държавата търси фирма, която да осигури морски спасители на плажове "Атанасовска коса", "Европа", "Ахелой" и "Крайморие-юг". Във Варна трябва да се назначат спасители на ивиците "Фичоза", "Шкорпиловци-север", "Галата-изток" и "Хижа "Черноморец". 

Близо 7 млн. лева са приходите от началото на годината от концесии и наеми на плажовете, съобщи още днес Терзиева. От концесионни такси са събрани 5 млн. лв., а от наеми са близо 2 млн. лв.

Тя припомни, че съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие 50% от  приходите се превеждат на общините, на чиято територия са морските плажове, за подобряване на прилежащите територии, за почистване на неохраняемите плажове и обозначаването им с предупредителни табели. На областните управи се предоставят 10% от приходите за осигуряване на водно-спасителна дейност за участъци от неохраняемите плажове, които са с висока посещаемост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още