IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Бойков: Политиците да отиват в Брюксел да отпушат фондовете

Трудно се работи, защото чиновничеството надделя, коментира изпълнителният директор на Камарата на строителите

16:25 | 14.07.14 г.
Иван Бойков: Политиците да отиват в Брюксел да отпушат фондовете

Политиците, независимо дали от сегашното или от следващото правителство, трябва да отидат в Брюксел и да „отпушат“ спрените фондове за България. За това призова в ефира на телевизия Bulgaria On Air Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

По думите му от известно време е нарушена комуникацията между фирмите от строителния бранш, институциите и ЕК. „Всеки сам за себе си работи, но от една година не сме се събирали в Министерството на регионалното развитие да обсъждаме въпроси в обществен съвет“, коментира той. По думите му с Министерството на инвестиционното проектиране Камарата има добра комуникация.

“Трудно се работи, защото някакси чиновничеството надделя”, сподели той.

Относно забавените плащания от държавата и общините към строителните фирми, които от Камарата изчислиха на около 1 млрд. лева, Бойков припомни, че и през 2007 г. имаше подобно забавяне на плащанията. Тогава задълженията (около 460 млн. лв.) бяха изплатени на фирмите с 10% намаление.

По думите му разликата с днешната ситуация е, че „тогава имахме някакви резерви, а сега нямаме“.

Бойков разясни, че държавата е задължена да плаща на строителните фирми до приключване на обекта, независимо дали са спрени или не оперативните програми, но от 6 седмици държавата е спряла да плаща.

По думите му фирмите „са кредитирали държавата за около 500 млн. лв. чрез банките“. „Издаваме фактури на държавата, които банките приемат като първокласен дългов инструмент и ги разплащат с някакъв дискаунт“, обясни той. Банките обаче вече отказват да приемат тези фактури, фирмите остават без оборотни средства, а сега са най-силните месеци за строителството – юли, август и септември, допълни той.

Бойков посочи и друг важен фактор в сектора – до октомври 2015 г. държавата трябва да издаде всички обекти, които е почнала по оперативните програми – не само да ги въведе в експлоатация, а и да ги верифицира, т.е. да ги узакони пред ЕС. В противен случай щетите се плащат от бюджета, предупреди той.

Относно исканата от строителите среща с премиера и представените в парламента партии Бойков посочи, че засега Камарата е имала среща единствено с Лиляна Павлова от ГЕРБ, която е бивш министър на регионалното развитие.

Миналата седмица Павлова заяви, че строителите подготвят протести, ако парите им не бъдат разплатени. Бойков коментира днес, че „протестите са политическият нюанс“. „Ние не протестираме, ние сме работодатели, търсим решение, протестите само показват проблема, не го решават“, заяви той.

Той заяви още, че строителите нямат интерес от удължаване на сроковете за проектите, за каквото настояват общините. „Това означава автоматична плоска корекция и тя стига до 25%, т.е. няма да ни признаят 25% от договорите с удължени срокове“, поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още