IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвежда се таван на субсидиите за площ от 300 хил. евро

Спестяванията ще се прехвърлят към мерки на Програмата за селските райони, насочени към недофинансираните отрасли от земеделието

18:09 | 25.07.14 г.
Въвежда се таван на субсидиите за площ от 300 хил. евро

От следващата година няма да се изплащат субсидии за единица площ над 300 хил. евро. Това се предвижда в актуализираната на Концепция относно прилагането на директните плащания в Република България от 2015 г., съобщават от Министерството на земеделието и храните.

Таванът на субсидиите се въвежда по настояване на бранша. В началото на тази седмица браншовите организации в земеделието се споразумяха около искането за таван на директните плащания за над 300 000 евро. Идеята е залегнала и в новата Обща селскостопанска политика, като целта е да не се концентрира прекомерен ресурс в едрите производители.

Таванът на субсидиите ще се изчислява, като се изваждат разходите за заплати, данъци и вноски за социално осигуряване, свързани с трудовата заетост, действително заплатени и декларирани от земеделския стопанин, посочват от Агроведомството.

Актуализираната концепция предвижда също така да се намалят с 5 на сто субсидиите от 150 хил. до 300 хил. евро, като отново се приспаднат декларираните разходи на стопаните. Съгласно прогнозните данни от Кампания 2013 г. се очаква през различните години в периода 2015-2020 г. намалението да засегне между 35 и 78 фермера, изчисляват от Министерството.

От ведомството подчертават, че не може да се приложи искането на земеделските стопани от намалението на плащанията да се изключат земеделски производители, отглеждащи животни, които заявяват площи по Схемата за единно плащане на площ. Подобно изключение противоречи на европейското законодателство и би  поставило определен брой фермери в неравностойно положение спрямо други производители, подчертава се в съобщението.

Според Министерството засегнати от мярката ще са само 7 животновъда.

Редукцията на подпомагането се отнася само към плащането по Схемата за единното плащане на площ и не се отразява на субсидиите по другите схеми за директна подкрепа, включително на обвързаните с производството плащания, уточняват от Агроминистерството.

Ведомството се е съобразило с браншовите организации и спестяванията от прилагането на тавана по субсидиите за площ ще се прехвърлят към мерки по Програмата за развитие на селските райони за финансиране на отраслите животновъдство, зеленчукопроизводство, овощни и трайни насаждения, биопроизводство, пчеларство, етерично маслени култури и Тематичната подпрограма за малки земеделски стопанства.

Активните фермери, които ще се подпомагат, ще се определят, като освен критерия „приходи от земеделска дейност” ще се проверява дали земеделието не представлява твърде незначителна част от икономическата дейност на кандидата за директни плащания. Изискването е поне една трета от приходите да бъдат от селскостопанска дейност. За подпомагане също така ще е необходима регистрация на фермерите съгласно законодателството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още