IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми работят при свръхниски цени по програмата за саниране

Проблемът е във водещия критерий при тръжните процедури – най-ниска цена, според експерти

10:32 | 09.06.15 г. 5
Фирми работят при свръхниски цени по програмата за саниране

Фирми работят при свръхниски цени по новата национална програма за саниране, предупреждават участниците в тазгодишния „Форум градът“, който се провежда днес в София.

Инж. Мирослав Йорданов, председател на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти, посочи, че при обществените поръчки за енергийно и техническо обследване на сградите много общини са дали ориентировъчна цена от около 3 лева на кв. м. В няколко общини обаче търговете са спечелени от фирми с цена от малко над 1 лев на кв. м.

По думите на Йорданов качествено обследване за изготвяне на технически и енергийни паспорти за жилищни сгради не може да се направи на цена под 6 – 6,5 лева за кв. м. Според него проблемът с цените идва заради водещия критерий при тръжните процедури – най-ниската цена.

Арх. Николай Гълъбов от Камарата на архитектите напомни, че фирмите от строителния бранш не могат по закон да работят на цени под себестойност. Методиката за ценообразуване на архитектурните и инженерните услуги обаче масово не се спазва, за да отговорят строителните фирми на изискванията за участие в поръчките.

Проф Димитър Назърски от Българската асоциация за изолации в строителството предложи съсловните организации в строителния бранш да изготвят статистика, на базата да която да се определят индикативни цени за различните видове дейности в строителния процес. Така и възложителите на обществени поръчки ще могат по-лесно да определят цените в отделните тръжни процедури.

Подобна инициатива преди години поде Камарата на строителите в България. По време на дискусията изпълнителният й директор инж. Иван Бойков припомни, че организацията е направила опит да даде средни цени на базата на вече завършени обекти, но е била санкционирана от Комисията за защита на конкуренцията. Затова и Камарата смята, че с това трябва да се заеме държавата.

Бойков допълни, че в Германия и други европейски държави също се работи на принципа на най-ниската цена, но при гарантирани минимални критерии за качество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
mick
преди 8 години
Строителство винаги е имало и ще има - и при заплати от по 100 лева едно време и сега при много по-високи заплати. Т.е. строителството винаги може да предложи ниски цени. Разбира се ако се използват местни материали. Щото вносните са скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
Tatul
преди 8 години
Някой задължил ли ги е? Като не им излизат сметките да ходят да продават семки на гарата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
ТИЯ въобще не ме интересува какви сметки си правят. Ясно е, че ще излъжат нещастните клиенти. Първоначалните сметки за саниране на едно средно жилище бяха за над 17 000 лева на жилище. Това за РЕМОНТ, при цена на нов строеж 35 000 - 45 000 лв. На всичко отгоре ще правят "паспорти" на типови панелни сгради, за които мошениците твърдят, че документацията "се е изгубила". С две думи - търсят на хляба мекото и на работата лекото. А простият народ плаща. Засега уж "безплатно", но скоро и това "безплатно" ще излезе наяве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
vankata89
преди 8 години
То хубава избират най ниските цени ама дали качеството ще го има въобще. Не случайо хората са казали че евтиното излиза скъпо. Нищо не плащаш съптветн нищо не получаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 11
fall
преди 8 години
Браво, добре е когато има конкуренция и цените са ниски. Вярно, че 1 лв/кв. м. е ниско, но това само показва още веднъж колко добро нещо е пазарната икономика, как ефективността е висока и цените са ниски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още