IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националната програма за саниране тръгва от Благоевград

Над 100 сгради в града са сключили споразумения за финансиране

18:54 | 23.06.15 г. 1
Националната програма за саниране тръгва от Благоевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова даде днес в Благоевград официалното начало на строително-монтажните дейности по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 

Първият блок, одобрен за саниране по националната програма, се намира в благоевградския жилищен комплекс "Ален мак" и е един от общо 103-те жилищни сгради със 7 140 апартамента в града, за чието саниране има вече сключени договори, съобщава БТА. 

Срокът за реализация на първата сграда, която ще бъде санирана, е 60 дни. Целта е да се постигнат 50 на сто спестявания на енергия.

Министър Павлова изрази надежда програмата, която тази година се финансира с 1 млрд. лева, да разполага с 2 млрд. лева догодина.

Националната програма за саниране беше одобрена от правителството в началото на тази година. Основната отговорност по проектите беше делегирана на общините - по модела на пилотния проект на ПРООН, с който бяха обновени 50 сгради преди няколко години.

Същевременно другата програма за саниране - проектът, финансиран с европейски пари, затъна в бюрокрацията. Готови са само 2 сгради, а останалите трябва да бъдат санирани през лятото. Вероятно по този проект България ще претърпи и загуба на евросредства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
mick
преди 8 години
Беден богат носи. С данъците на нямащите, но работещи ще се плаща удобството, както и ще се обогатяват още повече имащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още