IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Шабла изгражда биваци за туризъм сред природата

Местата за къмпингуване ще се ползват срещу 2 лева на денонощие

12:45 | 12.08.15 г. 4
Община Шабла изгражда биваци за туризъм сред природата

На фона на масовите проверки и санкции заради диво къмпингуване по Черноморието община Шабла обяви, че ще изгради временни биваци за почитателите на туризма сред природата.

За целта местната администрация е определила четири терена с обща площ от 195 декара.

В началото на този месец общината е получила становище от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна, че разполагането на биваците не подлежи на оценка за въздействие върху околната среда.

Шабла е сред първите български общини, които въвеждат такава форма на пребиваване на морския бряг, посочва се в съобщението на общината.

Терените, където ще бъдат разположени биваците, са на север от Дуранкулак, близо до граничарския плаж, на север от къмпинг „Крапец”, близо до село Езерец и в южната част на Тюленово, в местността „Ашалък”.

За създаването на биваците е променена и общинската наредба за обществения ред, съобщават още от местната администрация в Шабла.

Предвижда се терените за бивакуване и за разпъване на палатки да бъдат маркирани с нетрайни знаци – спрей или дървени колчета. Там ще има химически тоалетни и контейнери за отпадъци. В близките села ще бъдат поставени информационни табели, в които ще бъдат посочени GPS-координатите на терените.

Ползването на местата ще е срещу такса от 2 лева за 10 кв. метра на денонощие, посочват от общината. В момента се провежда информационна кампания сред туристите за условията, при които те могат да почиват в своите каравани и палатки на морския бряг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
markoci
преди 8 години
Като всяко нещо дето стане модно. Тая година и аз ходих до Крапец...далеч беше от очакванията ми. беше пълно с някакви Румънски младежи по дюните на палатки. Така стана и с Иракли преди години .......беше яко докато стана модно , вече не можеш да стигнеш до плажа без да настъпиш някое л....но
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Натрий
преди 8 години
В събота на Крапец имаше поне 200 автомобила + един тир с ремарке! Където нямаше опънати палатки беше превърнато в тоалетни. По едно време сериозно се замислих, че ако пламне един пожар ще настане ад. Определението "диво къмпингуване" е изключително точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
markoci
преди 8 години
Ходил съм в Шабла , на плаж дълъг 10 километра имаше стотина човека максимум. Единствения проблем е наличието на комари които излизат вечер заради крайморските блата. Та ако и вземат да пръскат както правят на Камчия като нищо ще се получат нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
minerals
преди 8 години
Аууу, ужас! Няма ли сега някой да нададе вой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още