IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните имоти у нас – ръст на сделките и завръщане на покупките "на зелено"

Брокери отчитат ускоряване на срока за финализиране на сделките и реализиране на цени, близки до офертните

14:19 | 12.04.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Unique Estates&nbsp;</em></p>

Снимка: Unique Estates 

С 10% са нараснали сделките с луксозни имоти с инвестиционна цел у нас през първото тримесечие, интересът към жилища ново строителство има превес, а покупките „на зелено” се завръщат. Това отчитат от агенцията за луксозни имоти Unique Estates в тримесечния си анализ.

Брокерите наблюдават също ускоряване на срока за финализиране на сделките и реализиране на сделки на цени, близки до офертните, което се тълкува като признак за повишен реализъм сред участниците на пазара.

Броят на запитванията от купувачи към агенцията е нараснал два пъти през първите три месеца на годината. Като причина за ръста брокерите посочват спада на лихвите – както при ипотечните кредити, което улеснява финансирането на сделките, така и при депозитите, заради което хората търсят инвестиция с по-добра възвръщаемост.

„2016 г. ще е годината на сделките с нови проекти. Търсенето на качествени имоти ново строителство е все по-голямо от търсенето на имоти, намиращи се в сгради, въведени отдавна в експлоатация. Клиентите стават по-взискателни – към качеството, към архитектурата, към енергийната ефективност на сградите“, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на компанията.

Промяна има и по отношение на срока за финализиране на сделките. „Ако при луксозните имоти преди време финализирането отнемаше година-две, сега това става средно за осем месеца. При по-масовите жилища от излизането на имота на пазара до продажбата му сега минават едва 3 месеца, докато преди отнемаше по 6-8 месеца“, допълва Илиева.

Във високия сегмент на имотната търговия трайно вече се покриват исканите от продавача цени на жилищата и даваните от купувача, което говори за реализъм на участниците, отбелязват още от агенцията. Според техните наблюдения рядко се случва намаляване на първоначално обявената цена.

Какво и къде се търси

И през първото тримесечие на 2016 г. интересът на купувачите отново е най-голям към просторни жилищни имоти в центъра и престижните квартали на София, сочи анализът на Unique Estates. В района на Докторската градина цените на жилищни имоти в луксозния сегмент варират от 1500 до 2500 евро/кв.м, в „Лозенец” - от 1200 до 1800 евро/кв.м, в „Изток“ - от 1200 до 2000 евро/кв.м.

Търсенето на жилища с цел покупка остава съсредоточено в кварталите „Симеоново“, „Драгалевци“, „Бояна“ и в новите затворени комплекси в района на „Камбаните“ при ценови нива от 380 хил. евро за затворен комплекс до 3 млн. евро за самостоятелни къщи с над 1,5 дка двор. По-често се търсят обзаведени апартаменти, мезонети и къщи, но и тук тенденцията започва да се променя.

На този етап цените на луксозните имоти се запазват близки до миналогодишните нива, но тенденцията ще се промени в посока нагоре, очакват брокерите.

„При вече отчетения ръст на запитвания по конкретни оферти и огледи на жилища, въпрос на кратък период от време е заради повишеното търсене да започне поскъпването дори в по-високия сегмент на пазара“, коментира Весела Илиева

Ако през миналата година купувачите, все още с усещането за кризата, са предпочитали сделки с напълно обзаведени жилища, в които да влязат директно, сега вече се ориентират към имоти на шпакловка и замазка, чиито интериор ще поверят на дизайнери, сочат данните на агенцията.

„Най-продаваната къща за първите три месеца на годината е от клас 400 хил. евро в полите на Витоша в затворен комплекс, а най-продаваният апартамент е този с три спални за около 230 хил. евро в южните квартали на София“, посочва Весела Илиева. „Най-скъпо продаденият имот от агенцията през първите три месеца на 2016 г. е бутикова сграда ново строителство в центъра на София за близо 2 млн. евро.“

Мениджър на висока или средна позиция с две или три деца, който решава да повиши стандарта си на живот и да се премести в по-голямо и по-качествено жилище, е най-честият купувач на жилища в по-високия сегмент имоти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Да се хванем за "зелено", "зеленото" обичам, ама да шуми нееежно, а бетоня сив, за кво ми е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
.... варират от 1500 до 2500 евро/кв.м, в Лозенец - от 1200 до 1800 евро/кв.м, в Изток - от 1200 до 2000 евро/кв.м.........------------------------------------------------------------------------------------------------------в България явно хората не познават парите .... :)) незнам в държава със средна заплата от 300 евра кой толкова ше има да извади 2500 евра на квадрат ?!? .... :)) Начи или всички тряя да са бандитос и мофиозо или вече сме със стандарт като в Норвегия .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
barnabas
преди 8 години
Unique Estates да кажат, защо цените в Сан Стефано Плаза паднаха от 5 000 евро на 3 500 евро ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още