IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли гражданските протести да спрат презастрояването на градовете?

Устройствените планове са равносилни на закон, заяви арх. Борислав Игнатов

12:13 | 03.10.16 г. 2
<p>
	<span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Arial, non-serif;">Протест в столичния квартал &quot;Младост&quot; срещу плановете за строителство в зелени площи, 15.08.2</span><span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Arial, non-serif;">016 г. <em>Снимка: Investor.bg</em></span></p>

Протест в столичния квартал "Младост" срещу плановете за строителство в зелени площи, 15.08.2016 г. Снимка: Investor.bg

Устройствените планове, преминали през всички процедури, са равносилни на закон. Това каза пред БНР арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите,  в коментар за протестите срещу строителството в зелени площи.

По повод недоволството, включително в столичните квартали, той каза, че гражданите са частично подведени от политически манипулации.

Въпросът за презастрояването по принцип е много добър, но гражданите протестират срещу приети устройствени планове, което ги право равносилни на закон. Въпросите, които се задават и около които се обединяват гражданите, са формулирани неправилно. В момента въпросът е "Искате ли презастрояване и искате ли нови сгради в зелените площи", което е некоректно, смята Борислав Игнатов. 

Плановете за "Младост" са направени през 2008 г., обсъдени са тогава и са приети през 2009 г., припомни архитектът:

„Тези планове са резултат на реституцията, която е един акт на закъсняла справедливост към собствениците на земята и е направена огромна работа, така че тяхната земя да бъде префигурирана и да няма части от прицели, които да попадат под съществуващите блокове“, допълни той.

Игнатов допълва, че ако устройствените планове бъдат отменени под обществен натиск, ефектът може да е обратен. През 2008 г. зелените площи са увеличени за сметка на строителството. Ако плановете бъдат отменени, може да се стигне до дисбаланс и параметрите за застрояването може да бъдат повишени, предупреди той.

Архитектът обърна внимание, че обществените обсъждания не са били обявени както трябва навремето и това кара хората да негодуват.

Наредбата за обществените обсъждания трябва да се промени, а общините да пращат sms-и на заинтересованите граждани, предлага Камарата.

Днес в Пловдив ще бъдат представени и наградените проекти за развитие на Тютюневия град, допълни Игнатов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
докато не увиснат няколко подкупни чантаджии на всеки строеж няма да има оправия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Еб***си наглия. Устройствените планове никой не ги спазва бе, ***! Хората за това протестират, защото карате само на частични изменения. Другото е, че оня банкянския така ги научи - ние правим глупости ама всяка глупост веднага се отмятаме, ако се вдигне протест (и правим още по-голяма разбира се след това)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още