IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на пазара на фасилити услуги в България продължава да се разраства

"Мундус Сървисиз" иска да придобие и компанията на ВМ Финанс Груп за инженерни решения в сферата на вентилацията, климатизацията и електрозахранването

12:59 | 04.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Най-голямата компания на пазара на почистване и поддръжка на сгради в България – „Мундус Сървисиз“, продължава с придобиванията.

Компанията е заявила през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) намерение да придобие контрол върху „ВМ аутомейшън” ЕООД – наследникът на „Джонсън Контролс“ в България, вижда се от регистъра на Комисията.

„ВМ аутомейшън” днес е публикувала съобщение за предстоящата сделка и на сайта си. В съобщението от името на управителя на дружеството Илия Йовчев се посочва, че фирмата ще продължи да предоставя услуги и концентрацията няма да засегне съществуващите търговски отношения.

След осъществяването на сделката „ВМ аутомейшън” ще може да предоставя услугите си в комбинация с широка гама фасилити мениджмънт услуги, пише още в съобщението.

„Мундус“ на пазар

В началото на март КЗК разреши на „Мундус Сървисиз“ да придобие компанията за изграждане и поддръжка на електрически инсталации и мрежи и търговия с електрическо оборудване „Ей.Ес.Ес.-България” ООД. С това три от петте дружества с най-големи приходи на пазара на фасилити мениджмънт услуги в България през 2015 г. - „Фасили Оптимум България“, „Вики Комфорт“ и „Ей.Ес.Ес.-България”, се обединяват под една „шапка“.

„Мундус“ се „роди“ в началото на 2016 г., след като инвестиционните фондове EMP Invest Bulgaria (Empower) и KJK Capital придобиха компаниите за фасилити мениджмънт „Фасилити Оптимум“ и „Вики комфорт“ и ги обединиха в съвместно дружество. Собственикът и основател на „Вики Комфорт“ Лъчезар Петров получи миноритарен дял в новата компания и я оглави, а изпълнителният директор на „Фасилити Оптимум“ Бисера Иванова стана зам.-изпълнителен директор на новата компания.

„ВМ аутомейшън” ЕООД е създадена през 2009 г. след решението на „Джонсън Контролс“ да закрие няколко от директните си представителства, включително и това в България. Основната дейност на фирмата е предварително инвестиционно консултиране и технически мениджмънт, проектиране, доставка и инсталация на комплексни решения за охлаждане, вентилация и климатизация и непрекъсваемо и аварийно електрозахранване.

Компанията е собственост на ВМ Финанс Груп - български холдинг, който управлява портфолио от 10 компании в различни сектори (дистрибуция на бързооборотни стоки, логистика, печатно-издателска дейност, реклама и образование).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още